Відтепер в Одеській області судна з осадкою 6,5 метра можуть проходити дунайським річковим коридором

Розвиток Дунайського портового кластеру: відтепер судна з осадкою 6,5 метра можуть проходити гирлом Бистре. Про це повідомила прес-служба Міністерства інфраструктури України.

Згідно з розпорядженням від 16 лютого, виданим портом «Ізмаїл», прохідна осадка суден на ділянці від 0-го кілометра гирла Бистре річки Дунай до 77-го кілометра Кілійського гирла становить 6,5 метра, а від 77-го кілометра до 116-го кілометра Кілійського гирла – 7 метрів. На початку повномасштабного вторгнення максимальна осадка становила тільки 3,9 метра. Збільшення рівня осадки відбулось в рамках програми ЄС «Шляхи солідарності» (Solidarity Lanes), покликаної сприяти розвитку альтернативних логістичних маршрутів для українського експорту.

«Дунайський портовий кластер за останній рік суттєво розвинув експортну спроможність. Тільки з березня минулого року перевалка вантажів в портах «Ізмаїл», «Рені» та «Усть-Дунайськ» зросла в 3 рази. Загалом же, з них було експортовано понад 17 мільйонів тонн продукції, зокрема понад 11 мільйонів тонн продовольства. Така динаміка та все ще наявні проблеми з експортом через морські порти роблять розвиток інфраструктури дунайського регіону пріоритетним напрямком нашої роботи. В рамках цієї роботи та завдяки успіхам ЗСУ в Чорному морі ми вже відкрили для судноплавства гирло Бистре, збільшили потенціал перевалки портів. Також продовжуємо днопоглиблювальні роботи в українській частині Дунаю. Збільшити допустиму осадку суден нам вдалось вперше за часів незалежної України. Завдяки цьому ми зможемо забезпечити більш ефективне та безпечне судноплавство між Чорним морем та річкою Дунай, а також збільшити вантажопотік через Дунайські порти», – прокоментував Александр Кубраков, Віце-прем’єр-міністр з відновлення України – Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури.

Збільшення осадки суден для проходу гирлом Бистре до вказаного рівня стало можливим завдяки ліквідації наслідків заносимості, вилученню наносів з ґрунту, усуненню перекатів та відновленню паспортних характеристик в межах акваторій морських портів України. Експлуатаційні роботи на українській частині Дунаю реалізуються в співпраці з Єврокомісією, Румунією та Дунайською комісією. Ця міжнародна урядова організація відповідає за забезпечення і розвиток вільного судноплавства на Дунаї для торговельних суден.

+ 0 -
  • 0
  • 341

Добавить комментарий