Дорогий ремонт: Департамент міського господарства Одеси завищив вартість ремонтних робіт житлових будинків

Фахівці Південного офісу Держаудитслужби провели ревізію окремих питань фінансово-господарської діяльності Департаменту міського господарства Одеської міської ради за період з 01.05.2020 по 31.11.2022, якою встановлено порушень на загальну суму 11 млн грн.

Загальна сума охоплених ревізією коштів на ремонтно-будівельні роботи становить 205 млн грн. Проведено 68 контрольних обмірів та 57 обстежень обсягів виконаних робіт. Перевірки проводилися в різних куточках міста. Установлено факти включення до переліку витрат низки ремонтних робіт, які фактично не були виконані.

Перевірка обсягів витрачання бюджетних коштів при проведенні капітального ремонту покрівель деяких будинків установила, що до актів виконаних робіт були включені роботи, які не проводилися взагалі. Наприклад, вкрай необхідні для будівель старого житлового фонду антисептування перекриттів, прогонів, балок виконані лише на папері. А в деяких будинках покриття було взагалі змонтовано на старе решетування. Зафіксована й те, що немає пароізоляції та мінераловатного утеплювача на покрівлях. А гроші заплачені як за повний комплекс робіт.

 

Така сама ситуація і з капітальним ремонтом стиків панелей житлових будинків. Наприклад, «хрущовка» за адресою: вул. Варненська, 7/3, була «відремонтована» без ущільнювальних прокладок та мінераловатних пакетів для герметизації горизонтальних та вертикальних стиків, як це передбачено будівельними нормами.

Ревізори перевірили обсяги виконання ремонтних робіт з благоустрою прибудинкової території та дитячих майданчиків. Наприклад, під час контрольних обстежень об’єктів за адресами: вул. Іцхака Рабіна, 2 та вул. Святослава Ріхтера, 144, не знайшли гойдалок, які нібито відремонтували. Лише на папері були присутні паркувальні стовпчики, елементи огорожі та спеціальне покриття на низці дитячих майданчиків. У Департаменті міського господарства пояснили цей факт вандалізмом невідомих осіб. Варто зазначити, що ревізори неодноразово звертали увагу на те, що через бездіяльність органів виконавчої влади та місцевого самоврядування щодо визначення власника чи балансоутримувача дитячих майданчиків немає відповідальних за утримання майна у належному стані, що може загрожувати життю та здоров’ю дітей та інших осіб, які ними користуються.

Виявлені факти оплати роботи спеціалізованої техніки, яка була зовсім не потрібна. Наприклад, згідно з актом виконаних робіт під час ремонту покрівлі будинку на вул. Михайлівська, 59 задіяний машино-механізм «кран на гусечному ходу, 40 т», тоді як на цьому об’єкті не було технічної можливості для використання зазначеного механізму.

Щоб вивірити, скільки ж дійсно було заплачено підрядним компаніям, працівники Південного офісу Держаудитслужби ініціювали зустрічні звірки. Проте за юридичними адресами деякі компанії не розташовані.

Зазначене свідчить, що були виконані роботи сумнівної якості, через що строк експлуатації об’єктів може значно зменшитися, тоді як підрядним організаціям сплачено коштів за весь комплекс робіт, що передбачені договорами.

+ 0 -
  • 0
  • 473

Добавить комментарий