В Одесі запланували перейменування 120 топонімів

Історико-топонімічна комісія Одеської міської ради на засіданні 22 травня узгодила перейменування 80 вулиць, провулків тощо.

Про це повідомив член комісії історик Олександр Бабич. За його словами, загалом на розгляд комісії винесли 120 питань, проте не усі встигли розглянути на вчорашньому засіданні.

Зокрема планують перейменувати: вулиці та провулки: Академіка Вавилова, Академіка Вільямса, Іванова, Чапаєва, Демченко, Макарова, Піонерський, Каманіна, Ломоносова, Мічуріна, Чапаєва, Леонова і ще біля 20 будуть перейменовані.

Майже все це - або ті постаті, які попадають під закон про "дерусифікацію", або не мають до Одеси та України ніякого відношення. Тож чистимо від них мапу міста!

Сквер Вітте буде сквером Ефрусі (російський економіст і журналіст, ред.), Лермонтовський стане Джевецького (польський інженер, конструктор, винахідник та теоретик проектування авіації та суднобудування, - ред.).

Вулиця Гладкова стане вулицею Каменярів, бо там ще зараз є унікальні кам'яні домівки в скелі.

Вулиця космонавта Комарова залишить ім'я Комарова, але Михайла - українського письменника, бібліографа, критика, фольклориста, видавця та громадського діяча.

Сквер Старостіна П.І. – поверне стару назву Композитора Лисенка; провулок Верещагіна – Липського; Ширшова – архиітектора Нештурхи; Новікова – Родоканак.

Не встигли знайти достойне місце для скверу Волонтерів (пропонувався сквер Космонавтів). Думаю, що на найближчому засіданні ми це зробимо. І фізично не встигли дійти до проспекту Гагаріна (були пропозиції проспект Незламних і проспект Нескорених).

Раніше в Одесі вирішили історико-топонімічна комісія Одеської міської ради узгодила перенесення пам'ятника Льву Толстому з однойменної площі в місті.

Ще раніше депутати Одеської міської ради підтримали перейменування Суворовського району у Пересипський, а Малиновського у Хаджибейський.

Окрім того, виконавчий комітет Одеської міської ради, почав аналогічні консультації з громадськістю у формі електронного опитування з питань перейменування об’єктів топоніміки міста. Щодо перейменування ще семи топонімів, серед яких Олександрівський проспект.

+ 0 -
  • 0
  • 394

Добавить комментарий