НАБУ і САП завершили розслідування у справі злочинної організації, яку очолював Галантерник

Національне антикорупційне бюро повідомило про завершення розслідування спільно із Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою про діяльність злочинної організації в Одесі, яку, за даними слідства, очолював відомий одеський бізнесмен Володимир Галантерник та в якій фігурує міський голова Геннадій Труханов.

Про викриття злочинної організації стало відомо у жовтні 2021 року. Тоді Володимиру Галантернику оголосили підозру у справі про розкрадання громадської землі в Одесі та завдання збитків громаді на суму 689 млн грн. За підсумками слідства справу кваліфіковано відразу за кількома статтями Кримінального кодексу України – 255, 364, 191, 368, 369, 369-2 та 209.

Як встановило слідство, учасники злочинної організації у змові з представниками місцевої влади розробили схему привласнення коштів та землі міста, які перепродувала під забудову.  Як наслідок  упродовж 2016-2019 років громада втратила щонайменше шість земельних ділянок загальною площею 15,9 га та 131 млн грн, які посадовці Одеської мерії незаконно переплатили з бюджету при купівлі нежитлової нерухомості на ділянці, яку нібито планували використати для розширення кладовища.

Представники місцевої влади та правоохоронних органів Одеси в обмін на ухвалення рішень на користь злочинної організації отримували кошти, квартири у новобудовах та інші фінансові блага.

Зокрема до кримінальної відповідальності у цій справі притягуються:

  • керівник злочинної організації Володимир Галантерник;
  • Одеський міський голова Геннадій Труханов;
  • колишній прокурор Одеської області Олег Жученко;
  • ексголова постійної Комісії з питань комунальної власності Одеської міської Ради (далі - ОМР) Василь Шкрябай;
  • колишній голова земельної комісії ОМР Олег Бриндак;
  • екскерівник Юридичного департаменту ОМР Інна Поповська;
  • екскерівник департаменту комунальної власності ОМР Олексій Спектор;
  • тодішній заступник керівника департаменту комунальної власності ОМР Володимир Радіонов;
  • представники компанії-забудовника;
  • учасники злочинної організації – приватні особи.

Так,  впродовж 2016-2019 років землю в Одесі надавали під забудову за визначеною схемою наперед визначеним компаніям поза конкурсом. Водночас гроші, які мали б йти громаді, забудовники на підставі «понятійних договорів» сплачували злочинній організації, яка через підконтрольних осіб в Одеській міській раді, забезпечувала ухвалення «потрібного» рішення щодо надання в оренду тієї чи іншої земельної ділянки.

Члени злочинної організації отримували від забудовника реальну ринкову вартість права забудови – приблизно  100-200 млн грн по кожній земельній ділянці.

При цьому злочинна організація суворо дотримувалася заходів конспірації та навіть вживала контррозвідувальні прийоми, як от перевіряли майбутніх членів організації на поліграфі та використовували засоби захищеного зв’язку

Володимир Галантерник, якому в Одесі належить частина ринків «Привоз», «7-й кілометр», торгово-розважальних центрів City Center, City Center «Котовський», Аркадія Сіті і бутик-готель «De Paris», переховується від слідства та перебуває у розшуку і, ймовірно, проживає у Лондоні. 

Водночас уже в грудні 2022 року НАБУ та САП викрили в Одесі іншу злочинну організацію, яка перейняла на себе «повноваження» Галантерника. Її організаторами виявились одеський бізнесмен Борис Кауфман і його багаторічний партнер Олександр Грановський. Також у справі оголошено підозру трьом заступникам Труханова. Безпосередньо меру Одеси підозри у цьому проваджені ще не оголосили, однак розслідування справи ще триває.

За висновками слідчих, ця організація взяла під контроль практично всі питання економічного життя міста. Йдеться про взаємодію із забудовниками, закупівлі коштом місцевого бюджету, діяльність комунальних підприємств та інше.

+ 0 -
  • 0
  • 430

Добавить комментарий