Банкам впровадили додаткові вимоги фінмоніторингу щодо нетипової активності за рахунками клієнта

Національний банк України впровадив нові вимоги щодо здійснення банками фінансового моніторингу.

Зміни затверджені постановою НБУ від 5 вересня 2023 року № 110 "Про затвердження Змін до Положення про здійснення банками фінансового моніторингу". Постанова набирає чинності з 7 вересня 2023 року.

Регулятор зазначив, що нововведення сприятимуть підвищенню результативності заходів з фінмоніторингу та створенню умов для сприяння зниженню ризиків відмивання коштів та іншої незаконної діяльності.

Новими вимогами:

1. Встановлено обов'язок для банків щодо реагування на випадки перевищення максимальної суми фінансових операцій, яка заявлена клієнтом. Така вимога не поширюються на клієнтів - фізичних осіб, які здійснюють звичайні фінансові операції на суми та в обсязі, що мають раціональне обґрунтування.

2. Доповнено перелік індикаторів підозрілості, що стосуються фінансових операцій клієнта, а саме перевищення більше ніж у два рази на місяць максимальної суми фінансових операцій, заявленої клієнтом до встановлення ділових відносин/оновленої під час його обслуговування, та нетипова активність за рахунками клієнта.

Крім того, внесено уточнення до процедури здійснення банками належної перевірки клієнтів, які є електронними резидентами (е-резидентами), в частині ідентифікації та верифікації. Також врегульовуються процедури віддаленого встановлення ділових відносин е-резидентами.

+ 0 -
  • 0
  • 742

Добавить комментарий