В МОН України пояснили, як змінити форму навчання дитини

Українським законодавством передбачено шість форм здобуття середньої освіти. Забезпечити навчання зобов’язані управління у сфері освіти та школи. Для учнів, які перебувають за кордоном і навчаються в іноземній школі, організували спецшколи для вивчення предметів, які там не викладають.
Для зміни форми навчання перш за все потрібно звернутися у школу, де зареєстрована дитина. Відмовити у переведенні на індивідуалку, наприклад, на екстернат, не мають права. Дещо складніше з дистанційним — навчальний заклад не може організувати його тільки для однієї дитини.

Заборона розповідає про форми здобуття середньої освіти, а також про те, які нюанси при переведенні дитини з однієї на іншу.

Офлайн, онлайн, екстернат у школі: переведення дитини
Повна загальна середня освіта, відповідно до законодавства, може здобуватися за такими формами навчання:

очна (денна);
дистанційна (онлайн);
мережева — беруть участь різні суб’єкти освітньої діяльності, що взаємодіють між собою на договірних засадах (це як групове репетиторство);
екстернатна — самостійне здобуття освіти, але треба приходити на річне оцінювання і атестацію;
сімейна (домашня) — дає змогу навчатися самостійно, отримуючи консультації від учителів й проходити лише підсумкове оцінювання й атестацію;
педагогічний патронаж — окрема увага педагогів, наприклад, для дітей з повільнішим розвитком чи психологічними труднощами.
Забезпечити навчання за будь-якою з них зобов’язані управління у сфері освіти та школи. Це відбувається на вимогу батьків, адже вони мають право обрати будь-яку потрібну їм форму, пояснили у Міністерстві освіти й науки України.

Так, якщо батьки хочуть перевести дитину на дистанційку, перш за все варто звернутися у школу, де та вже навчається. Там може функціонувати окремий дистанційний клас/група. Якщо охочих багато, її можуть сформувати під запит.

«Не кожна школа в Україні спроможна забезпечити дистанційну форму здобуття освіти. Якщо в школі, де навчається дитина, немає такої можливості, батькам або іншим законним представникам учня / учениці потрібно звернутися в місцевий орган управління освітою з проханням запропонувати іншу школу для дистанційного навчання», — кажуть у МОН.

При цьому має бути причина. Це може бути:

стан здоров?я;
відбування покарання;
збройний конфлікт;
воєнний стан;
проживання за кордоном;
перебування на тимчасово окупованій території;
епідемія;
наслідки природних і техногенних катастроф.
Для переходу на домашнє навчання дитина має бути офіційно зареєстрованою у якомусь освітньому закладі. При цьому школа не має права відмовити у зміні форми навчання. Те ж саме з екстернатом. Тобто у цих двох випадках достатньо звернутися до адміністрації школи з відповідною заявою і документами. Школи можуть зараховувати дітей для навчання за індивідуальною формою (екстернат, сімейна) незалежно від наявності вільних місць у класі.

+ 0 -
  • 0
  • 470

Добавить комментарий