Муляри, сантехніки та психологи: яких працівників не вистачає в Євросоюзі

Європейські країни вже кілька років поспіль зазнають дефіциту робочої сили. За останніми даними управління праці (EURES), заснованими на аналізі ситуації в 27 державах ЄС, а також у Норвегії та Швейцарії, із понад 700 відомих спеціальностей вакансії не заповнено по 400. При цьому за 38 професіями дефіцит працівників характеризується як гострий. Які фахівці потрібні у Євросоюзі – на інфографіці «Слово і діло».

Список із 38 найбільш затребуваних у Євросоюзі професій – на інфографіці. Найбільший дефіцит кадрів відчувають у сфері будівництва, охорони здоров'я, програмного забезпечення, обслуговування.

Одними з найбільш затребуваних є працівники у сфері програмного забезпечення, охорони здоров'я, будівництва та машинобудування.

На першому місці за дефіцитом кадрів знаходиться професія муляра – про нестачу людей повідомили у 19 досліджуваних країнах. Бракує в Євросоюзі також інших спеціалістів зі сфери будівництва: теслярів, столярів, зварювальників, бетонярів, укладальників, працівників на будівництві, інженерів-будівельників, штукатурів, малярів, монтажників, операторів землерийних машин, покрівельників.

У секторі охорони здоров'я не вистачає доглядальників, медпрацівників, лікарів-терапевтів, асистентів лікарів, психологів та фізіотерапевтів. Останні дві професії у списку дефіцитних опинилися вперше, а дефіцит медиків у Євросоюзі почали відчувати після початку пандемії коронавірусу.

У сфері гостинності та обслуговування в ЄС найчастіше повідомляли про брак кухарів, офіціантів, пекарів, м'ясників, прибиральників в офісах та готелях.

Затребуваними були професії галузі програмного забезпечення – розробники, прикладні програмісти, аналітики ПЗ, системні аналітики.

Крім того, у Європі гострий дефіцит водіїв вантажівок та автобусів, сантехніків, електриків, автомеханіків та електромеханіків, механіків сільськогосподарської техніки, вихователів дошкільнят.

У дослідженні йдеться, що дефіцит цих працівників найбільше відчувають у Північній та Західній Європі. Найбільша кількість нестачі певних професій зафіксована у Швейцарії, Італії та Нідерландах, найменша – у Чехії, Мальті та Греції.

+ 0 -
  • 0
  • 264

Добавить комментарий