Вченим вдалось створити «штучне сонце»

Вчені Національного інституту квантових наук і технологій Японії змогли сформувати «плазму», яка є ключовою в реакціях ядерного синтезу. В перспективі це стане корисним джерелом енергії. Загалом ядерний синтез відбувається всередині ядра Сонця. Щоб досягти цього стану, температура «плазми» повинна перевищувати 100 млн°С, а ядра — стикатися зі швидкістю 1000 км/с.

Наразі науковцям вдалось створити лише температуру «плазми» 10 млн°С, але цей крок вже є відносним проривом. Інститут планує в наступні п’яти років отримати технологію для підтримки плазми при 100 млн°С протягом 100 секунд.

Здійснення ядерного синтезу штучним шляхом допоможе виробляти величезну кількість енергії. При цьому воно не виділятиме вуглекислий газ і не створюватиме радіоактивних відходів високого рівня. Метод «штучного сонця» може стати основним джерелом енергії наступного покоління.

Науковцям вдалось сформувати «плазму» на установці з ядерного синтезу JT-60SA. Об’єкт був побудований неподалік від Токіо спільними зусиллями Японії та ЄС за $435 млн.

Раніше ми писали, що індійське космічне агентство Isro запустило новий супутник для вивчення Сонця.

За допомогою Aditya, що на хінді означає «Сонце», Isro сподівається вперше спостерігати за діяльністю найближчої до Землі зірки з космосу та спостерігати її вплив на явища космічної погоди, такі як сонячні бурі, у режимі реального часу.

+ 0 -
  • 0
  • 426

Добавить комментарий