Напередодні свят поліцейські Одещини нагадують громадянам про заборону використовувати піротехнічні засоби в умовах воєнного стану

Розпорядженням обласної військової адміністрації на території Одеської області до припинення воєнного стану або до видачі окремого розпорядження заборонено використання, продаж, відчуження в інший спосіб піротехнічних засобів (феєрверків, салютів, петард тощо) незалежно від класу. Не поширюється заборона на піротехнічні засоби, призначені для використання підрозділами сил оборони України та у промисловості, не забороненій чинним законодавством.

Закликаємо усіх, кому, можливо, хочеться гучного свята з феєрверком, хлопавками, салютом, згадати, що після повномасштабного вторгнення російських військ на територію України гучні звуки та вибухи викликають у більшості громадян стрес. Це – нагадування про біль, якого люди зазнали унаслідок ворожих обстрілів та атак, і спонукання до захисту від нової загрози. Тож будьте свідомими й відповідальними і шануйте себе та людей, які вас оточують.

Пам’ятайте також про відповідальність, передбачену діючим законодавством:

ст. 182 (порушення вимог законодавчих та інших нормативно-правових актів щодо захисту населення від шкідливого впливу шуму чи правил додержання тиші в населених пунктах і громадських місцях) Кодексу України про адміністративні правопорушення;

ст. 195-6 (порушення порядку виробництва, зберігання, перевезення, торгівлі та використання піротехнічних засобів) КУпАП;

ст. 159 (порушення правил торгівлі на ринках) КУпАП;

ст. 160 (торгівля з рук у невстановлених місцях) КУпАП;

ст. 164 (порушення порядку провадження господарської діяльності) КУпАП;

ст. 173 (дрібне хуліганство) КУпАП;

ст. 296 (грубе порушення громадського порядку) Кримінального кодексу України.

Санкції статей Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачають стягнення у вигляді попередження, штрафу із конфіскацією піротехнічних засобів, громадських та виправних робіт, адміністративного арешту, а Кримінального кодексу України – від штрафу до позбавлення волі.

До прикладу, жителю Одеси, який у лютому під час вживання оковитої запустив у дворі свого будинку феєрверк, суд за доказами, наданими поліцейськими, призначив покарання у вигляді шести місяців арешту. А оскільки на час вчинення хуліганства з піротехнікою чоловік вже був неодноразово судимий за наркозлочин та злочини проти власності (останній раз до 5 років позбавлення волі та штрафу в розмірі 17 тис. гривень), і цього разу суд за сукупністю злочинів по вже ухваленим вирокам засудив чоловіка до п`яти років та трьох місяців позбавлення волі, зі штрафом у розмірі 17 тис. грн.

Бажаємо жителям та гостям Одещини тихих зимових свят. Віримо, що разом ми подолаємо усі випробування, які лягли на нашу долю. І вже скоро мир та спокій пануватимуть в Україні. Про це повідомили у відділі комунікації поліції Одещини.

+ 0 -
  • 0
  • 210

Добавить комментарий