Новий жорстокий етап війни: реакція західних ЗМІ на російську ракетну атаку

Американські газети, схоже, по-різному оцінюють, коли саме почалося нинішнє загострення російських обстрілів, зазначає видання “Дзеркало тижня”, яке опублікувало огляд західної преси.

У вівторок вночі росія атакувала українські міста за допомогою безпілотників і ракет, продовживши жорстоку хвилю новорічних ударів. Ці удари призвели до загибелі десятків мирних жителів і свідчать про новий жорстокий етап війни, який відчувається далеко за межами лінії фронту, де панує стагнація, – коментує нічні події Washington Post.

Видання зауважує, що сьогоднішній обстріл з боку росії став останнім залпом у серії ударів, яка розпочалася у п’ятницю, коли Москва випустила понад 150 ракет і безпілотників по українських містах. Тоді загинуло щонайменше 29 осіб тільки в Києві, але жертви були в багатьох інших містах. Руйнувань зазнали також Харків, розташований неподалік російського кордону, і Львів на заході країни. У суботу Україна завдала у відповідь ракетно-артилерійський удар по Бєлгороду, де загинуло щонайменше 24 людини і понад 100 отримали поранення. Washington Post називає це «найсмертоноснішою атакою на російське місто» за весь час, відколи росія вторглася в Україну.

Bloomberg зауважує, що масивні російські обстріли України почалися після того, як минулого тижня українські сили знищили великий російський десантний корабель у Феодосії. А після удару по Бєлгороду владімір путін почав погрожувати, що посилить російські атаки.

«Серія повітряних атак в дусі «око за око» стала більш інтенсивною на тлі затягування війни кремля на третій календарний рік. При цьому сухопутне протистояння зайшло в глухий кут. путін, якого чекають вибори в березні, заявив у понеділок, що росія не хоче воювати в Україні «нескінченно», але не здасть своїх позицій і готова до миру тільки на своїх умовах», – пише видання.

New York Times, у свою чергу, нагадує, що українська влада впродовж кількох місяців попереджала про намір росії почати обстрілювати українські міста і об’єкти інфраструктури, коли настане холодний сезон. У Києві впевнені, що Москва хоче повторити свою минулорічну кампанію з метою занурити Україну в темряву і холод на зимові місяці.

«Не одразу було зрозуміло, по чому саме російські військові намагалися завдати удар у вівторок. Але в центрі Києва здійнявся білий дим біля теплоелектростанції, яка вже ставала мішенню в минулому. Крім того, місцева влада повідомила про пошкодження системи водопостачання в одному з районів міста», – пише New York Times.

Видання також зазначає, що Україна добре забезпечена західними системами ППО. Але ракети класу «земля-повітря» в дефіциті. Крім того, зважаючи на те, що лінія фронту простягається на тисячу кілометрів, українським військовим доводиться балансувати і рівномірно розподіляти наявне озброєння, щоб мати змогу захистити як важливі цілі в містах, так і війська на передовій.

Після нічного російського обстрілу Politico нагадує про слова путіна, «розлюченого» після українського удару по Бєлгороду.

«Вони хочуть: а) залякати нас, б) створити нестабільність у нашій країні. Ми посилимо удари. Жоден злочин, а це, безумовно, був злочин проти мирного населення, не залишиться безкарним», – сказав путін під час новорічного візиту до військового госпіталю, згідно з поширеною кремлем версією коментарів президента рф.

Починаючи з суботи, Москва безперервно атакує Україну безпілотниками і ракетами.

Тим часом, Gazeta Wyborcza завернула увагу на реакцію Польщі на нові російські обстріли України, зокрема, на те, що в польське небо були підняті дві пари винищувачів F-16 і літак-заправник союзників. Близько 5:45 ранку піднялася в повітря американська пара, що дислокується на базі в Ласках, а близько 6:15 ранку – польська пара з бази в Кшесінах.

«Будь-яка дія, яка вказує на те, що ми здатні до оборонних дій, позитивна. Ми повинні показати, що реагуємо на провокації росії. Будь-яка відповідь на їхні дії бажана», – прокоментував доктор Мацей Мільчановський, експерт з питань безпеки з Жешувського університету.

Чи повинні F-16 стріляти по ракетах, які порушують польський повітряний простір?

«Я б дуже цього хотів. Звичайно, якщо вони з’являться в місці, де у нас є засоби, щоб їх збити», – додав він.

+ 0 -
  • 0
  • 294

Добавить комментарий