Одеські криміналісти за лічені години ідентифікують останки невпізнаних тіл та визначають, чи причетна затримана людина до злочину

Начальник відділу криміналістичного забезпечення слідчого управління Головного управління Національної поліції в Одеській області розповіла про роботу підрозділу під час війни.

Невеликий штат криміналістів поліції регіону – усього семеро співробітників – співпрацює з кожним практичним відділом слідчого управління, а також слідчими відділами територіальних підрозділів ГУНП. Забезпечує техніко-криміналістичне супроводження слідчо-розшукових дій у розпочатих кримінальних провадженнях, надає слідчим методичну та практичну допомогу.

«Насамперед ми виїжджаємо на тяжкі та особливо тяжкі злочини – умисні вбивства, розбійні напади, зґвалтування, воєнні злочини та інші резонансні кримінальні правопорушення, які можуть викликати значний суспільний резонанс. За допомогою технічних засобів та спеціального обладнання здійснюємо пошук та фіксацію слідів і речових доказів, які несуть на собі інформацію вчиненого кримінального правопорушення. Проводимо різні вимірювання, фотографування, відеозапис, експрес-аналізи за зовнішніми характеристиками вилучених об’єктів. Складаємо плани та схеми, надаємо слідчим консультації з питань, що потребують спеціальних знань та навичок, якими ми володіємо», - розказує керівник відділу криміналістичного забезпечення СУ ГНП в Одеській області Інна Савельєва.

інна савельєва: «сьогодні наші криміналісти за лічені години ідентифікують останки невпізнаних тіл та визначають, чи причетна затримана людина до злочину»

В арсеналі наші криміналісти мають сучасну техніку, використовують наукові підходи та методи. Пересувні криміналістичні лабораторії дозволяють професійно та якісно працювати тривалий час за будь-яких погодних умов та у будь-який час доби на місцях вчинення злочинів. Вони оснащені пошуковим обладнанням, вимірювальними приладами, освітлювальними засобами, електротехнічним устаткуванням, засобами фото-, відео-, аерозйомки, спеціалізованими валізами, захисними наметами та екранами, спецодягом та різноманітними витратними матеріалами.

«Ми користуємося новітніми системами для встановлення ДНК-профілю людини, що дає нам можливість швидко встановити, чи причетна підозрювана особа до злочину, або ідентифікувати невпізнані тіла загиблих. За допомогою програмного забезпечення для створення 3-D моделей місцевості та об’єктів ми фіксуємо важливу інформацію з повним і детальним відображенням слідової картинки та обстановки злочину. Приміром, можемо отримувати цілісну форму пошкодженого відбитка або легко зафіксувати відстань між об’єктами на великій або важкодоступній території. А незабаром, вже протягом цього року, ми впровадимо в роботу поліграфологію. Вона дасть нам змогу оперативно виявляти, аналізувати та підтверджувати приховану інформацію, отриману від свідків, потерпілих та підозрюваних», - пояснює підполковник поліції.

Одразу після звільнення захоплених окупаційними російськими військами територій України криміналісти Одещини долучилися й до проведення слідчих та процесуальних дій в інших областях.

«Наш обов’язок зафіксувати, зібрати та задокументувати звірства рф на українській землі, масові вбивства цивільного населення, що є по суті знищенням українського народу. Щоб кожен, хто це коїв, був справедливо покараний. Ми надаємо практичну допомогу слідчим підрозділам з інших областей. Зокрема, виїздили на Херсонщину та Дніпропетровщину, долучалися з тамтешніми колегами до проведення процесуальних дій з документування наслідків воєнних злочинів, фіксації та збору доказів, ужиття заходів з установлення розміру завданої шкоди людям та державі, огляду тіл загиблих, що виникли внаслідок активних воєнних дій на деокупованих територіях», - каже головна криміналістка поліції Одещини.

Наші криміналісти постійно працюють над підвищенням свого професійного рівня, удосконалюють практичні навички, вивчають та впроваджують передовий досвід ефективного виявлення слідів злочинців та розкриття злочинів, сучасну криміналістичну техніку, зокрема Польщі, Великобританії, Німеччини, Японії.

Багато уваги приділяють майбутнім слідчим, які навчаються в Одеському державному університеті внутрішніх справ. Систематично проводять на базі слідчого управління практичні заняття з курсантами, ознайомлюють їх із сучасною криміналістичною технікою, новітніми методами та методиками роботи. Відпрацьовують з ними практичні навички виявлення, фіксування, вилучення, упакування слідів різного походження, які використовуються у процесі доказування при розслідуванні кримінальних правопорушень. Готують молоде покоління професіоналів, які допомагатимуть розкривати злочини та відновлювати порушену справедливість.

+ 0 -
  • 0
  • 153

Добавить комментарий