Житель Данії знайшов золоту каблучку, якій понад 1500 тисячі років

На південному заході Ютландії (Данія) місцевий житель на ім’я Ларс Нільсен за допомогою металошукача виявив рідкісне золоте кільце. Воно було зроблено в 500-600-х роках нашої ери і могло належати представнику раніше невідомої дворянської сім’ї, яка мала тісні зв’язки з правителями Франції.

Артефакт виявили ще в 2020 році в Еммерльові (неподалік міста Рібе, що входило до середньовічної торговельної мережі цього регіону), але тримали новину про це в секреті, щоб археологи могли досліджувати місце знахідки без сторонньої уваги.

Кільце виготовлене із золота та прикрашене гранатом — червоним напівдорогоцінним каменем, який німецькі народи цінували як символ влади.

Кріплення має чотири спіралі на нижній стороні і ручки-трилисники в місці з’єднання ремінця з безелем. Спіралі та ручки характеризують найвищу якість франкського виробництва. Кільця такого типу носили представники еліти династії Меровінгів – франкських королів, які керували з кінця V до середини VIII століття у Франкській державі.

Дослідники з Національного музею Данії припустили, що кільце могло належати княжій дочці, яка вийшла заміж за князя з Еммерлєва. Ймовірно, прикраса була частиною дипломатичного подарунка.

+ 0 -
  • 0
  • 190

Добавить комментарий