Стався збій у соціальних мережах, про який вчені Державного університету інтелектуальних технологій і зв'язку говорили ще місяць тому

Через пошкоджені кабелі також було порушено роботу найбільших соціальних мереж – Facebook, Instagram, X (колишній Twitter), а також інших платформ, як, наприклад, Google, Youtube, WhatsApp, Discord, Zoom тощо. Збій роботи соціальних мереж Facebook і Instagram 5 березня стався через технічну проблему. Про це повідомив речник компанії Meta Енді Стоун."Через технічну проблему у людей виникли труднощі з доступом до деяких наших послуг", - йдеться у заяві. За його словами, компанія вирішила цю проблему якнайшвидше для всіх, кого вона торкнулася.

Раніше ЗМІ поаідомили, що у Червоному морі були критично пошкоджені чотири підводні телекомунікаційні кабелі з 15 у водах, що під юрисдикцією Ємену. Вони забезпечують глобальний інтернет і телекомунікації

Скрін карти із мережі
Скрін карти із мережі

Пошкодження зачепиои 25% трафіку, що проходить через Червоне море лініями, які передають дані до Африки, Азії та Близького Сходу.

До них приєднані Азія-Африка-Європа 1, шлюз Європа-Індія, Seacom та TGN-Gulf, повідомляє гонконгська компанія HGC Global Communications.

Відомо, що вжиті необхідні заходи для пом’якшення ситуації для клієнтів і розроблено план диверсифікації, щоб перескерувати трафік з постраждалих ліній на інші:

  • На північ: з Гонконгу та маршрут через материковий Китай до Європи;
  • На схід: з Гонконгу та маршрут через Сполучені Штати до Європи;
  • На захід: диверсифікація трафіку в межах решти 11 підводних кабельних систем у Червоному морі.

Саме про такі збої у роботі глобальної мережі говорили ще місяць тому вчені Державного університету інтелектуальних технологій і зв'язку. 

Доцент кафедри КСЕК Державного університету інтелектуальних технологій і зв'язку, к.т.н. Дмитро Степанов пояснив, що морські ВОЛЗ(волоконно-оптичні лінії зв’язку) між передовими державами мають за мету забезпечити прямі з’єднання віддалених «гігантів економіки» з їхніми великими потоками інформації, що дозволить збільшити пропускну здатність і скоротити час затримки доставки інформації.
«Особлива перевага в підводному прокладанні в тому, що це простіше для з’єднання віддалених країн на планеті, ніж прокладати землею через окремі суверенні держави. Але це не дешевше: треба мати спеціальні кораблі для прокладання, проводити дуже складні роботи, забезпечувати пункти живлення тощо. Будівництво може займати кілька років і більше», – каже Дмитро Степанов.

Отже, говорячи про наслідки дій єменських хуситів, завідувач кафедри КСЕК Державного університету інтелектуальних технологій і зв'язку, професор, д.т.н, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки Анатолій Ложковський ще місяць тому наголошував, що мета хуситів створити загрозу зовнішній економіці країн Європи, США та країн Південно-Східної Азії, які ведуть фінансові операції, біржі, торгівлю, виробництво товарів, закупки, розрахунки через сервери, що підключені до ВОЛЗ цього напрямку. Такий підхід обумовлений тим, що обсяг обміну інформацією та кількість задіяних серверів, компаній тощо через підводні ВОЛЗ величезний зі швидкостями передачі десятки Тбіт/с.

«Оскільки пошкодження такої ВОЛЗ (простій зв’язку) призведе до миттєвої втрати значної частини потоків інформації, збільшення часу затримки та навантаження на інші обхідні пропускні вузли «сушею» (такі, звісно, є, але тут треба вже задіяти політичні моменти), сервери та ВОЛЗ, які, очевидно, не розраховані на такий об’єм і не справляться з цим. Унаслідок цього до значних збитків міжнародних компаній – фінансових, торговельних тощо. Єгипет, наприклад, в 2013 р. через навмисне пошкодження підводного ВОЛЗ зазнав збитків через простій зв’язку 64 млн дол за один день. Збитків зазнають і компанії, що експлуатують ці ВОЛЗ, наприклад, Google, через неможливість забезпечення з’єднання. Час відновлення пошкодження вказується в договорі з клієнтом, перевищення цього часу – штрафи. Простій виробництва, торгівлі, бірж тощо призведе до збитків. Збитки міжнародних компаній це відсутність доходів і менші податки. І ці країни з великою зовнішньою економікою будуть у програші. Ось цим маніпулюють хусити, маючи вигідне географічне положення»,вказував Анатолій Ложковський.

Наразі збитки від дій хуситів втановлюються.

+ 0 -
  • 0
  • 477

Добавить комментарий