Найбільша система океанічних течій практично сповільнилася

Учений із Німеччини дійшов висновку, що найближчим часом мережа глобальних океанічних течій сповільниться до критичних позначок. Це вплине на клімат у Європі та Америці, а також на екосистему Атлантичного океану.
Атлантичну меридіональну перекидну циркуляцію (АМОС) можна назвати свого роду пульсом Землі. Цей вир океанічних течій несе тропічне тепло на північ. У ту ж систему входить Гольфстрім.

Ці течії не тільки “опалюють” Європу, а й відповідають за перерозподіл теплової енергії в усьому океані й атмосфері, а також переміщення мінералів і органічних сполук у Світовому океані. За останні 100 років цей “пульс” сповільнився до швидкості, яка не спостерігалася протягом тисячоліття.

Кліматолог із Берлінського вільного університету (Німеччина) Ніколас Боєрс провів власне дослідження, яке опублікував у журналі Nature Climate Change, і дійшов висновку, що уповільнення цих течій – не природний спад, а ознака глобальних змін. Учений вважає, що незабаром АМОС втратить стабільність.
Система вже змінилася настільки, що не зможе відновитися до колишніх значень. У недалекому майбутньому, за прогнозом фахівця, ці течії будуть вкрай слабкими. Усе це матиме серйозні наслідки для погоди в Європі та Америці з відповідними економічними потрясіннями для всіх сфер – починаючи від сільського господарства і закінчуючи туристичним кластером. Сумними виявляться наслідки також для екології та біосфери Атлантичного океану.

+ 0 -
  • 0
  • 759

Добавить комментарий