Одеські медики поліпшують знання з допомоги дітям з аутизмом

Вперше в Одесі за ініціативою Департаменту охорони здоров’я Одеської міської ради 28 березня 2024 року було проведено науково-практичну конференцію, присвячену ранньому виявленню розладів аутистичного спектру для лікарів первинної ланки, дитячих неврологів та медичних сестер.

Захід відбувся напередодні Всесвітнього дня поширення інформації про аутизм, який відзначається щороку 2 квітня.

Як зазначила перша заступниця директора міського Департаменту охорони здоров’я Надія Гончаренко, за даними міжнародного моніторингу розлади аутистичного спектру має одна дитина з 36. В Одесі в 2023 році вперше виявлено 293 дитини з розладами аутистичного спектру. Тому, крім своєчасної діагностики, великого значення набуває розширення спектру комплексної підтримки дітей з розладами аутистичного спектру в усіх сферах життєдіяльності.

Завідувач кафедри психіатрії, наркології, медичної психології та психотерапії Одеського національного медуніверситету професор Євген Опря наголосив на важливості ролі медичного фахівця первинної ланки в наданні допомоги дітям з розладами аутистичного спектру. Були обговорені ознаки, на які треба звернути увагу фахівцям під час рутинного прийому, навіть якщо батьки привели дитину з інших питань щодо стану здоров’я.

Особливу увагу слід приділити скринінгам розвитку дитини під час планових профілактичних оглядів у 9, 18, 24 і 36 місяців, як це передбачено чинними нормативними документами щодо медичного догляду за дітьми.

Керівниця відділу «Методичний центр раннього втручання» Обласного центру методичної роботи і соціальних виплат Оксана Кривоногова надала детальну інформацію щодо скринінгів аутизму в дітей. Також для учасників конференції було проведено практикум з цих питань.

У рамках семінару директор Департаменту культури, міжнародного співробітництва та європейської інтеграції Одеської міськради Іван Ліптуга ознайомив присутніх із напрямками діяльності Департаменту зі сприяння соціалізації дітей з розладами аутистичного спектру в школах мистецької освіти міста.

+ 0 -
  • 0
  • 235

Добавить комментарий