В Одесі посадовець Держпраці задекларував недостовірну інформацію про криптовалюту

В посадовця Південного міжрегіонального управління Держпраці в Одесі Дмитра Василєвського в декларації знайшли недостовірну інформацію про купівлю криптовалюти, що є ознаками правопорушення за ч.1 ст.366-2 КК. Про це 368.media  з’ясувала з результатів перевірки НАЗК декларації посадовця.

До початку повномасштабної агресії рф проти України Василєвський був бізнесменом та мав декілька компаній. Навіть балотувався на виборах. Після початку мобілізації 36-річний  чоловік раптово вирішив стати посадовцем, які, як ви знаєте, мають бронювання від служби в ЗСУ.

У 2022 році він зразу отримав посаду заступника начальника відділу з питань безпеки праці управління інспекційної діяльності в Одеській області.

Декларацію, яку він з виправленнями подав до НАЗК, вирішили перевірити повністю. Крім невеликих порушень, там знайшли проблему з декларуванням криптовалюти.

Агентство встановило, що у розділі «Нематеріальні активи» посадовець зазначив недостовірні відомості про криптовалюту Bitcoin у кількості двох монет, яка належить йому на праві власності з 2016 року, вказавши вартість 3,16 млн гривень.

У своїх поясненнях Василєвський зазначив, що придбав її за домовленістю сторін в усній формі на Книжковому ринку Одеси за 900 доларів. При цьому станом на 2023 рік доступ до ідентифікатора в системі обігу віртуальних активів – блокчейну (публічної адреси) електронної адреси гаманця відсутній у зв?язку з втратою електронних носіїв.

Але його пояснення НАЗК не врахували. У рішенні Шевченківського районного суду Києва по справі N? 761/33869/21 (яке набрало законної сили) взято до уваги лист НДЦ судових експертиз з питань інтелектуальної власності, що умовне твердження особи про втрату публічного ключа (публічної адреси) криптовалюти не є перешкодою для її відновлення за умови, якщо ця особа є реальним, а не вдаваним власником (користувачем) приватного криптоключа.

Але Василєвський не надав жодних документів та інформації, що підтверджують наявність у нього станом на кінець звітного періоду такої криптовалюти. Ці відомості НАЗК врахувало як недостовірні. Таким чином, у висновновку агентства вказано, що в декларації посадовця є недостовірні відомості, що підпадає під кримінальну статтю.

+ 0 -
  • 0
  • 37

Добавить комментарий