Як стати власником вторинного житла

Угоди з житловою нерухомістю — це складні правові відносини між покупцем і продавцем. Сучасний ринок представлений первинним і вторинним житлом. Воно відрізняється розмірами, плануванням та іншими характеристиками. Доступні варіанти з ремонтом і без нього. Тому недосвідченим покупцям буває складно розібратися в тонкощах ринку нерухомості.

Квартира в новому будинку від забудовника

Житлова площа в новобудовах за статистикою набирає популярність серед сучасних українців. Кожному покупцеві хочеться стати власником ідеальної квартири ґрунтуючись на загальноприйнятих критеріях оцінки житлового майна. Важливо вибрати мікрорайон. Престижні квартали представлені дорогими варіантами, спальні райони дешевше.

Забудовники пропонують три класи нерухомості:

  • економ-житло;
  • бізнес-квартири;
  • преміум-нерухомість.

Від цього безпосередньо залежить вартість квадратного метра. Тому даному параметру потрібно приділити увагу. Економна співпрацювати із забудовниками на початковому етапі реалізації об'єкта. Але в даній ситуації потрібно враховувати надійність будівельної компанії. В іншому випадку все закінчиться плачевно для інвестора.

Вторинна нерухомість від власника

Реалії українського ринку такі, що вторинне житло дорожче варіантів в новобудовах. Ціноутворення на квартири від власників загнано в жорсткі рамки. Кожен власник житла намагається заробити по максимуму. При цьому угоди з нерухомістю вимагають пильної уваги та обережності. В іншому випадку можна зіткнутися з юридичними та технічними проблемами.

Купуючи вторинне житло потрібно оцінювати супутні ризики та вивчати всі доступні варіанти. У обжитих квартирах завжди є приховані і явні дефекти. Отже, огляд житлових приміщень повинен бути ретельним. Увагу заслуговують наступні нюанси:

  • стан комунікаційних мереж;
  • стіни, підлога, стеля та інші поверхні;
  • працездатність сантехніки та електрики;
  • інші важливі покупцеві моменти.

Після цього важливо порівняти документи з БТІ з реальним станом житлоплощі. Будь-які невідповідності повинні бути оформлені офіційно. Бажано познайомитися з сусідами, які розкажуть багато цікавого про життя в будинку.

План дій покупця

Складно знайти вторинне житло? Не розумієте, з чого почати та чим закінчити операцію? Зверніть увагу на основні правила покупки квартири:

  • Перевірка власника нерухомості. Важливо щоб продавець і власник житла було одне і те ж обличчя. Додатково потрібно переконатися у відсутності зареєстрованих мешканців, які претендують на частину або всю квартиру.
  • Вивчення технічного стану житлоплощі. Важливо звірити технічний паспорт і реальний стан житлових приміщень.
  • Переговори з власником житла. Паралельно вноситься завдаток, і складається розписка. Це стає гарантією, що учасники угоди мають намір довести її до логічного кінця.
  • Складання та підписання основного договору. Документ описує предмет угоди, а також права та обов'язки сторін.
  • Передача грошей і ключів. Добре було б проводити в присутності нотаріуса.

Останній етап постановка нерухомості новим власником на реєстраційний облік в Єдиному реєстрі речових прав.

Важливі нюанси

Купуючи квартиру потрібно бути гранично обережним. Важливо заздалегідь обумовити з продавцем необхідність внесення завдатку. При цьому передача грошей повинна підтверджуватися письмово. Також не завадить складання попереднього договору, в якому вказується термін проведення основної угоди. У разі виникнення будь-яких сумнівів обов'язково звернення до нотаріальної контори.

+ 0 -
  • 629

Добавить комментарий