З Одеської області намагалися вивезти за кордон старовинну зброю

З Одеської області намагалися вивести зброю, яка є археологічними знахідками – артефактами.

Під час митного контролю, співробітники митниці звернули увагу на 5 посилок, які громадянин України відправив п’ятьом різним адресатам у США. У пакунках виявилися 2 кинджали, 3 сокири та спис. У квитанціях було зазначено, що це буцімто «декор» вартістю 20 доларів, – повідомили в Одеській митниці.

Зброю відправили предмети на експертизу. За попередніми висновками, зброя є археологічними знахідками, які зазнали ретельної реставрації. Деякі пошкоджені часом ділянки сточені, деякі доповнені фентазійними елементами декору.

Найцікавіший експонат – це кинджал з лезом трикутної форми. Він має всі ознаки Унетицької культури – археологічної культури ранньої бронзової доби 1700-1300 років до н.е. на теренах Центральної Європи. Вона названа по могильнику Унетице, знайденого поблизу Праги. Бойові сокири були розповсюджені впродовж 14-15 століть на території Польщі та сучасної України. Вони суттєво зазнали «дизайнерського впливу»: їх леза частково стесані, ймовірно через пошкодження.

Спис козацький. Він був частиною озброєння українських козаків впродовж 16-18 століть, а наразі залишається культурним та історичним надбанням держави і не підлягає вивезенню.

Подальшу долю вилучених старожитностей вирішить суд. А поки що митники склали протоколи про порушення митних правил.

+ 0 -
  • 0
  • 355

Добавить комментарий