В Одесі зареєстровано 31 503 пацієнти з цукровим діабетом, серед яких 353 дитини

14 листопада – Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом.

Наразі у світі налічується близько 463 мільйонів людей з діабетом. За оцінками Міжнародної федерації діабету, у 2030 році кількість хворих на цукровий діабет зросте до 578 мільйонів, а у 2045 – до 700 мільйонів людей.

В Одесі зареєстровано 31 503 пацієнти з цукровим діабетом, серед яких 353 дитини. Із загальної кількості пацієнтів 5668 осіб хворіють на інсулінозалежний цукровий діабет і потребують постійного введення життєво важливих препаратів інсуліну.

Багато років поспіль міська влада Одеси допомогає пацієнтам із цукровим діабетом, і сьогодні вони забезпечені інсуліном у повному обсязі. Усі одесити з цукровим діабетом постійно забезпечувалися та продовжують безперебійно отримувати інсуліни.

З 1 жовтня 2021 року запроваджено новий порядок забезпечення інсулінами хворих на цукровий діабет – реімбурсація вартості препаратів за державною програмою «Доступні ліки».

Також за програмою «Доступні ліки» за рецептом сімейного лікаря або ендокринолога можна отримати безкоштовно або з невеликою доплатою таблетовані препарати для лікування цукрового діабету ІІ типу.

У рамках Міської цільової програми «Здоров'я» проводяться комплексні заходи для покращення надання медичної допомоги та якості життя хворих на цукровий діабет. Зокрема, проводиться закупівля тест-смужок для глюкометрів для вимірювання глюкози крові у дітей, хворих на цукровий діабет. Це дає можливість контролювати та вчасно корегувати дози інсуліну у пацієнтів для зменшення ризику розвитку ускладнень діабету.

Також за кошти міського бюджету Одеси за програмою «Здоров'я» проводиться придбання інсулінових помп для дітей із цукровим діабетом. Це забезпечує комфортне введення інсуліну в безперервному режимі для підтримки рівня цукру в крові, зменшує кількість ускладнень, значно поліпшує якість життя дітей з цукровим діабетом.

За підтримки міського Департаменту охорони здоров'я в Дитячому консультативно-діагностичному центрі ім. акад. Б.Я. Резніка працює навчальний проєкт для батьків та дітей «Школа цукрового діабету».

У цьому році повне обстеження тут пройшли близько 300 дітей. Було встановлено на постійній основі 22 моніторингові системи глюкози, що надало можливість у короткий термін стабілізувати рівень цукру в крові та провести корекцію інсулінотерапії без госпіталізації до стаціонару.

Також у рамках співпраці з компанією «Ново Нордіск» передбачена тимчасова установка моніторингової системи глюкози на декілька тижнів для контролю рівня глюкози та корекції інсулінотерапії.

Крім того, у Школі цукрового діабету проводяться регулярні заняття з батьками та дітьми щодо життя з діабетом, а саме вміння керувати хворобою, досягати цільових показників рівня цукру крові, компенсації діабету та профілактики ускладнень.

***
Цукровий діабет - хронічне ендокринне захворювання, яке супроводжується стійким підвищенням рівня глюкози крові та веде до порушення всіх видів обміну речовин. Цукровий діабет може викликати тяжкі ускладнення та призводити до інфаркту міокарда, інсульту, ураження нирок, судин верхніх та нижніх кінцівок. Поразка судин очного дна при діабеті може викликати серйозні порушення зору до сліпоти. Симптоми цукрового діабету: спрага, постійне відчуття голоду, надмірне сечовипускання, різка втрата або набір ваги, постійне почуття втоми, погіршення зору.

Цукровий діабет І типу — інсулінозалежний, потребує щоденної інсулінотерапії, розвивається швидко, зазвичай у людей молодого віку. Основні чинники ризику пов'язані зі спадковістю.
Цукровий діабет II типу пов'язаний із несприйнятливістю клітин до власного інсуліну (інсулінорезистентністю). Зазвичай розвивається поступово та тривалий час може протікати безсимптомно. Багато факторів ризику цукрового діабету II типу пов'язані із способом життя, тому його можна попередити.
Фактори ризику цукрового діабету II типу: надмірна вага, малорухливий спосіб життя, стреси, захворювання підшлункової залози, ішемічна хвороба серця, гіпертонія, вік (ризик діабету у людей старше 40 років збільшується втричі кожні 10 років).

Профілактика цукрового діабету ІІ типу:
1. Підтримка нормальної ваги - індекс маси тіла не повинен перевищувати 25: ІМТ = маса в кг/ріст у квадраті в метрах.

2. Активний спосіб життя - фізичне навантаження не менше 30 хвилин на день або не менше 150 хвилин на тиждень.

3. Здорове харчування - зменшення кількості цукру, насичених жирів, борошняних та макаронних виробів, збільшення споживання овочів та фруктів.

4. Відмова від куріння.

5. Контроль рівня цукру в крові - аналіз на глюкозу крові не рідше одного разу на рік, групам ризику не рідше одного разу на пів року. Аналіз проводиться безкоштовно у сімейного лікаря, з яким підписано декларацію. Усі сімейні амбулаторії Одеси забезпечені глюкометрами.

+ 0 -
  • 0
  • 308

Добавить комментарий