Дозволів на вилов дунайського оселедця поки не надавали

Свіжа риба, вилов якої наразі заборонений, заполонила українські ринки. Це стало можливим через нелегальні схеми під час її реалізації.

Чому на ситуацію не можуть вплинути правоохоронці з’ясовував кореспондент телеканалу «Інтер», який разом з рибоохоронним патрулем вирушив у рейд по місцевих ринках.

На першій «точці» учасники рейду виявили камбалу-калкан, яку ловлять у Чорному морі. Але навігація наразі заборонена, тому інспектори роблять висновок, що риба браконьєрська. Продавчиня ж стверджує, що риба минулорічна – морожена. За деякими ознаками інспектори рибоохорони з’ясували, що камбала свіжа.

Найбільше зараз на ринках представлений інший делікатес – дунайський оселедець. Але ж цього року дозволів на його вилов рибалкам ще не видавали, бо оформлення документів ще в процесі. Промислу немає, тому це на сто відсотків браконьєрська риба.

Продавці пред’явили накладні на товар, згідно яким рибу їм продав один і той же підприємець. Торговці вважають, що вони не несуть відповідальність за реалізацію незаконно добутого оселедця. Більш того, висувають жалюгідну версію, що він випадково попав у сітки, вірогідно під час вилову карася.

Телефоном підприємець, чий підпис фігурує у накладних, повідомив, що являється перекупником і придбав оселедець у іншого оптовика. Він також вважає свою діяльність законною.

Як повідомив головний державний інспектор Одеського рибоохоронного патруля Сергій Ковтун, ФОПи навмисно перепродають рибу декілька разів, таким чином «відбілюючи» документи. Але ж дунайський оселедець наразі неможливо добути законним шляхом. Що цікаво, згідно з чинним законодавством, рибоохоронний патруль не має повноважень відстежувати, ким саме, коли та з якої водойми була виловлена риба. Виявляється, схеми діють вже багато років.

Інспектори можуть перевірити накладні. На цьому їх повноваження закінчуються. За словами правоохоронців, ситуацію може змінити законопроект «Про забезпечення простежуванності водних біоресурсів», який зараз перебуває на громадському обговоренні. Якщо його затвердять, реалізаторам на ринках доведеться мати повний пакет документів про походження риби, а нелегальні схеми мають зникнути.

Поки ж науковці констатують, щороку обсяги вилову риби в Україні зменшуються. І основна причина – браконьєрство та тіньові схеми з реалізації нелегально впійманої риби.

Нагадаємо, у цьому році рибалки могли одержати ліміти на вилов риби, у тому числі дунайського оселедця, лише через аукціони на електронному торговому майданчику “Прозорро”. Наразі триває процес отримання дозвільних документів.

7 березня було підписано спільний наказ Командувача оперативно-стратегічного угрупування та начальника Одеської ОВА щодо відкриття додаткових ділянок для рибальства на річці Дунай з урахуванням безпекової ситуації.

+ 0 -
  • 0
  • 286

Добавить комментарий