Коли в Україні подешевшають овочі — прогноз Мінагрополітики та продовольства

На ціни на овочі цієї весни, крім сезонності, вплинуло ще кілька факторів

В Україні за останній рік значно підскочили ціни на продукти харчування, зокрема, на свіжі овочі. Справжнім рекордсменом стала цибуля — вона здорожчала в середньому в 2,5 рази. Наразі ціни на овочі все ще «кусаються» — як на прилавках магазинів, так і на ринках. Однак невдовзі ситуація розвернеться на корить споживачів, і така продукція стане більш доступною.

Як зазначив в ефірі національного телемарафону перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький, щовесни здорожчання овочів пояснюється сезонністю. Однак цього року на формування ціни вплинули ще й суто воєнні фактори — енергетична криза та тимчасова окупація деяких районів Запорізької та Херсонської областей. Перший призвів до того, що нам не вдалося зберегти велику частину врожаю, тож ринок став більш залежним від імпортних, більш дорогих, овочів. А другий — унеможливив доступ до овочів, вирощених на захоплених росіянами землях півдня, зокрема, цибулі і моркви.

«Ми вже маємо інформацію, що фактично аграрії (цього року) збільшують площі під різні овочі в різних регіонах України. Вони активно готуються, тож буде більший врожай, — поділився позитивними новинами Тарас Висоцький. — Найскладніший період з точку зору цін та доступності овочів ми вже пройшли».

За прогнозами заступника міністра, овочі в Україні дешевшатимуть з появою нового врожаю. За його словами, міністерство працює над стабілізацією цін та максимальним наповненням ринку. Ця робота ведеться не через регулювання та обмеження, а ринкові механізми та мотивацію учасників ринку, адже регуляція цін реалізується в тіньовий обіг.

Зазначимо, що за даними Держстату, середні ціни на овочі в лютому 2023 року були наступними (за один кілограм):

— білокачанна капуста — 13,87 грн;

— ріпчаста цибуля — 42,31 грн;

— буряк — 11,43 грн;

— морква — 28,8 грн;

— картопля — 9,57 грн.

+ 0 -
  • 0
  • 473

Добавить комментарий