Генетичні мутації підвищують ризик розвитку ожиріння
Лікарі протягом багатьох років припускали, що не лише переїдання та відсутність фізичних навантажень викликають ожиріння. Але нещодавно вченим Королівського коледжу Лондона (Великобританія) вдалося це довести.
Для дослідження вони взяли зразки крові у 9000 добровольців, щоб виявити 722 різних метаболітів — речовин, що утворюються під час розщеплення їжі. У різних областях ДНК вчені виявили 202 мутації, пов’язані з великим рівнем метаболітів. З них — 74 недавно виявлені генетичні ділянки раніше не були пов’язані з появою зайвої ваги. Їх наявність, на думку дослідників, може пояснити схильність до ожиріння.
Експерти кажуть, що це відкриття може «зламати ситуацію» і дозволить розробляти дієти, адаптовані з урахуванням генетики людини.
Дослідження опубліковано у журналі Metabolites.