Малорухливе життя вчені пов’язали з розвитком 3 видів раку у жінок

Дозвілля біля телевізора значно підвищує ризик розвитку раку ендометрію та молочної залози, а також низькозлоякісного серозного раку яєчників. Авторам дослідження вдалося встановити причинно-наслідковий зв’язок. Малорухливе життя вчені пов’язали з розвитком 3 видів раку у жінок.

Рак — одна з головних причин смерті, яка становить серйозну загрозу здоров’ю людини. За оцінками експертів, у 2020 році у світі зареєстрували 19,3 мільйона нових випадків онкологічних захворювань. Крім того, зафіксували 10 мільйонів летальних наслідків з цієї причини. Передчасна смерть від раку значно скоротила очікувану тривалість життя як у країнах, що розвиваються, так і в розвинених. За даними багатьох досліджень, здорові звички відіграють велику роль у запобіганні онкопатології. І серед них – активний спосіб життя.

Дані для аналізу дослідники взяли з нещодавнього повногеномного пошуку асоціацій 408 815 європейців — учасників Британського біобанку. Відповідно до анкет, які заповнювали добровольці, під неактивним проведенням часу мали на увазі перегляд телевізора, використання комп’ютера для розваг та керування автомобілем.

Вдалося виявити 193 незалежні генетичні варіанти в 169 локусах (фіксоване положення на хромосомі), пов’язаних з малорухомим способом життя. З них 152 генетичні варіанти в 145 локусах були пов’язані з переглядом телевізора, 37 генетичних варіантів у 36 локусах – з використанням комп’ютера, а чотири генетичні варіанти у чотирьох локусах – з водінням.

Аналіз зв’язку між трьома малорухомими видами дозвілля та 15 типами раку показав, що кореляція між переглядом телевізора та жіночими онкологічними захворюваннями найбільш очевидна та значуща. Так, малорухливе життя підвищувало ймовірність раку ендометрію на 28%, раку молочної залози – на 16%, низькозлоякісного та низькозлоякісного серозного раку (карциноми) яєчників – приблизно на 49%.

Однак зв’язок між переглядом ТБ і раком шийки матки виявився надзвичайно слабким: ризик підвищувався в 1,003 рази. На розвиток інших 11 типів онкопатологій цей вид дозвілля також не вплинув.

+ 0 -
  • 0
  • 405

Добавить комментарий