Українські науковці показали трипільську статуетку у вигляді жіночого тіла

Представники Національного музею історії України показали статуетку у формі жіночого тіла, зроблену орієнтовно у кінці IV – на початку ІІІ тисячоліть до нашої ери. Так, фото виробу були опубліковані на сторінці “Скарбниця Національного музею історії України” у Facebook.

Як розповіли фахівці, 1958 року археологиня Тамара Мовша, яка опікувалася фондовими колекціями доби первісності Київського державного історичного музею, передала цю статуетку після розвідок Молдавської експедиції Інституту історії матеріальної культури АН СРСР на території села Оселівки (Чернівецька область).

Артефакт належить до пізнього етапу існування трипільської культури. Фігурка має стрункі пропорції, стоїть на двох стулених ніжках, а її руки умовно передані конічними випинами. Голова, плечі та стегна статуетки мають наскрізні проколи. Край голови оздоблений ними на зразок «німба». Прокресленим трикутником унизу живота позначено лоно.

“Безумовно, кожна із цих характеристик мала якесь особливе (імовірно, сакральне) значення для племен трипільсько-кукутенської спільності, а отже, відображає їхнє духовне життя. Такі фігурки могли використовуватися в обрядовій діяльності або виконувати роль оберегів”, – говорять представники музею.

Антропоморфні глиняні статуетки є одним із маркерів трипільської культури.

“Жіноча фігурка з Оселівки має низку аналогів поміж матеріалів, які належать до цього етапу існування культури, але витонченість форм і високий рівень збереження невпинно заворожують спостерігачів. Ця статуетка була представлена на виставках про українську спадщину в різних країнах, зокрема в Італії та Канаді”, – додали фахівці.

+ 0 -
  • 0
  • 304

Добавить комментарий