Алкоголь шкідливіший, ніж вважалося: 7 важливих фактів про його вплив на організм

На початку 2025 року в США оприлюднили нові рекомендації щодо інформування населення про зв'язок між вживанням алкоголю та розвитком онкологічних захворювань. Згідно з ними, щороку близько 100 тисяч випадків раку та 20 тисяч смертей від онкології пов'язані зі спиртним. Ще 13 тисяч людей гинуть у ДТП, спричинених вживанням алкоголю.
Алкоголь офіційно визнаний канцерогеном 1 групи. Його вживання пов'язують із підвищеним ризиком розвитку раку горла, стравоходу, шлунка, печінки, товстої кишки та молочної залози.
У 2023 році ВООЗ підтвердила: безпечної дози алкоголю не існує. Навіть помірне вживання не перекриває ризики для здоров’я.
Журнал National Geographic зібрав новітні наукові дані, які допоможуть подивитися на алкоголь більш критично:
1. Жіночий організм більш чутливий до алкоголю
При однаковій дозі спиртного вплив на жінку буде сильнішим. Це пов'язано з тим, що в жіночому тілі більше жирової тканини та менше води, а також — нижчий рівень ферментів, що розщеплюють етанол.
Навіть одна порція алкоголю щодня підвищує ризик раку молочної залози на 9%.
2. З віком алкоголь переносять гірше
У літньому віці знижується рівень води та ферментів, які відповідають за розщеплення спиртного. Один і той самий келих вина підвищує рівень алкоголю в крові значно більше у 70-річного, ніж у 30-річного. Також зростає ризик падінь і порушення координації.
3. Похмілля після 44 років стає важчим
Науковці виявили, що людське тіло старіє ривками — у 44 та 60 років. Саме в цей період похмілля може стати значно гіршим, адже змінюються клітини, що відповідають за метаболізм етанолу.
4. Алкоголь перед сном порушує відпочинок
Навіть незначна кількість спиртного перед сном може порушити фазу глибокого сну, підвищити частоту пульсу на кілька годин, а також спровокувати апное або сприяти формуванню залежності.
5. Вживання алкоголю в літаку — ризик
У польоті алкоголь посилює зневоднення, знижує рівень кисню в крові та ускладнює роботу серця. Для людей із серцевими або легеневими хворобами це може бути небезпечно.
6. Після алкоголю зростає тривожність
Так званий ефект «похмільної тривоги» виникає через порушення балансу нейромедіаторів. Навіть після виведення алкоголю з організму залишається токсичний ацетальдегід, який провокує нервозність, втому й занепокоєння.
7. Відмова від алкоголю швидко покращує стан
Печінка — один із найвідновлюваніших органів. Відмова від алкоголю хоча б на кілька тижнів дозволяє зменшити пошкодження клітин. Тому «сухий січень» або тривале утримання від алкоголю — це не мода, а реальна турбота про здоров’я.
Що натомість?
Все більше людей обирають безалкогольні вечірки, тверезі подорожі та альтернативні напої. Вони допомагають зберігати ясність розуму, енергію та прокидатися без похмілля.