Ректор Державного університету інтелектуальних технологій і зв'язку: Наш університет активно співпрацює з правоохоронцями у сфері кібербезпеки

15 січня відбулася спільна нарада керівників правоохоронних та інших державних органів області про стан протидії кримінальним правопорушенням у сфері кібербезпеки та іншим кримінальним правопорушенням, які вчиняються із використанням сучасних інформаційних технологій.
Нарада проходила під головуванням керівника Одеської обласної прокуратури Ігоря Домущея, за участі заступника Генерального прокурора Дмитра Вербицького, керівника Департаменту кіберполіції Національної поліції України Юрія Виходця, голови Одеської обласної військової адміністрації Олега Кіпера, заступника голови ОВА Сергія Кропиви, керівництва регіональних Управлінь протидії кіберзлочинності НП та СБУ.
Серед запрошених були представники банківських та експертних установ, закладів вищої освіти, керівники компаній інтернет-провайдерів, ІТ-спільноти Одещини та суб’єктів господарювання, які надають послуги, пов’язані з електронними комунікаціями, а також представники торгівельних інтернет-платформ RIA. com та ТОВ Ємаркет Україна – «ОЛХ».

 

Учасники наради розповіли про практичну взаємодію у сфері протидії кіберзлочинності, сприяння в оперативному отриманні доказів для досудового розслідування у випадках скоєння шахрайства користувачами онлайн-ресурсів, а також щодо попередження таких випадків.

Як повідомили у прес-службі Державного університету інтелектуальних технологій і зв’язку з доповіддю перед присутніми виступив ректор ДУІТЗ Олександр Назаренко. Доповідь ректора ДУІТЗ була присвячена саме актуальним питанням підготовки фахівців з боротьби із кіберзлочинністю.

 
Олександр Назаренко зазначив, що ДУІТЗ активно співпрацює з Департаментом кіберполіції регіону, а в 2023 році був підписаний новий меморандум про співпрацю.
На сьогодні студенти університету 3 і 4 курсів бакалаврата та студенти магістратури регулярно проходять практику в кіберполіції. Деякі студенти продовжують співпрацю з Департаментом і після проходження практики. Також студенти ДУІТЗ беруть участь у проєкті кіберполіції «Мрія» – боротьбі з агресором на інформаційному фронті.
«Ми постійно реагуємо на запити Департаменту щодо залучення студентів для вирішення окремих завдань, які виникають y Департаменті.
У 2020 році було проведено спільну конференцію кафедри кібербезпеки та технічного захисту інформації університету з Департаментом щодо питань співпраці та завдань, з вирішенням яких можуть допомагати студенти та викладачі тощо. Департамент кіберполіції – партнер і стейкхолдер університету. Студенти спеціальності 125 «Кібербезека та захист інформації» проходять практику в підрозділах Департаменту. За час практики студенти поринають у специфіку роботи Департаменту кіберполіції, беруть участь в організаційних, технічних та пошукових заходах. Проводяться науково-практичні конференції за участю університету та Департаменту кіберполіції. Як результат, наші випускники стають співробітниками Департаменту кіберполіції, а також профільних управлінь та департаментів інших силових структур», – доповів ректор. 

Під час своєї доповіді Олександр Назаренко зробив кілька пропозицій щодо розширення взаємодії ДУІТЗ та Департаменту кіберполіції:
«Вважаємо доцільним проведення конференцій на системній основі (2-3 рази на рік). Результат – розуміння загальної проблематики, створення робочих груп, оперативна робота з інформацією, розробка рішень».
Також ректор запропонував організувати стажування для професорсько-викладацького складу університету задля підвищення кваліфікації співробітників ДУІТЗ, що актуалізує матеріал у межах навчального процесу з предметів спеціальності 125 «Кібербезпека та захист інформації». Також є доцільним отримати перелік ключових навичок працівників, щоб адаптувати предмети освітньо-професійної програми під вимоги стейкхолдера.

«Ми чекаємо від правоохоронців чітких завдань та напрямів, які можуть розкриватися у дослідженнях, бакалаврських і магістерських роботах студентів, у межах робіт проєктних груп. Хочу зазначити, що сьогодні дуже потрібна активна спільна робота навчальних закладів та майбутніх роботодавців, тих, хто щодня захищає кіберпростір нашої країни. Це запорука стратегічного розвитку та довгострокових відносин. Радий співпраці з Департаментом кіберполіції та впевнений у подальшому розкритті потенціалу», – підкреслив Олександр Назаренко.
Підводячи підсумки наради, керівник обласної прокуратури наголосив на необхідності негайної активізації діяльності правоохоронних органів та підвищення рівня професійної кваліфікації у зв’язку зі стрімким розвитком інформаційних технологій в Україні.
Під час заходу учасники наради узгодили низку першочергових спільних заходів, спрямованих на попередження та протидію кіберзлочинам і правопорушенням, що вчиняються із використанням сучасних інформаційних технологій.

+ 0 -
  • 0
  • 1 589

Добавить комментарий