В Іраку знайшли храми-близнюки, пов’язані з Гераклом і Олександром Македонським

Під час розкопок у Гірсу, шумерському місті на південному сході Іраку, археологи виявили два храми, один з яких розміщався над іншим.

У iV столітті до нашої ери був побудований більш пізній елліністичний храм. Він може бути пов’язаний з Олександром Македонським.

Усередині храму археологи знайшли обпалену цеглу з написом арамейською та грецькою мовами про «творця двох братів», що вважалося відсилкою до македонського царя, який правив з 336 р. до 323 р. до н.е. і завоював більшу частину світу, повідомляє arkeonews.net.

Той храм, що був побудований раніше, був виявлений археологами з Британського музею під час розкопок у стародавньому мегаполісі Гірсу, шумерському місті, яке зараз називається Телло.

Розкопки є частиною поточного проекту, який проводить музей, відомий як «Проект Гірсу», який спрямований на те, щоб дізнатися більше про історію згаданого міста.

В Іраку знайшли храми-близнюки, пов'язані з Гераклом і Олександром Македонським

Було виявлено, що залишки старішого храму поховані в тому ж місці, що й новий, який був присвячений Гераклу та Нінгірсу (також відомому як Нінурта), шумерському варіанту грецького божества. Про це зазначив куратор і археолог Стародавньої Месопотамії Себастьєн Рей з Британського музею. Рей керував розкопками, що проводилися в цьому районі.

Археологи відзначають, що храм невипадково звели на місці, де 1500 років тому стояв інший. Ця територія могла мати значення для жителів Месопотамії.

«Це показує, що мешканці Вавилонії в [четвертому] столітті до нашої ери мали величезні знання про свою історію. Спадщина шумерів була все ще дуже яскравою», — сказав Рей.

Археологи, досліджуючи подвійне храмове місце, виявили срібну драхму (давньогрецьку монету), яка була похована під вівтарем або святинею, разом із цеглою з написом про двох братів.

Рей зазначає, що напис досить інтригуючий, оскільки в ньому зазначено вавилонське ім’я, написане арамейською та грецькою мовами. Він акцентує увагу на тому, що це ім’я, мабуть, було обрано як церемоніальний титул через його символічне значення та архаїчний тон. Усі докази показують, що ім’я Ададнадінахе було надзвичайно рідкісним.

Напис також згадує Зевса, якого зазвичай зображують у вигляді орла та блискавки. На унікальній монеті були зображені обидва символи. Рей також зазначає, що Зевс визнав Олександра Македонського своїм сином через Аммонівський оракул, що єпідтвердженням братських зв’язків між Гераклом і Олександром.

Рей робить висновок, що Олександр міг відіграти активну та безпосередню роль у відновленні храму.

Окрім артефактів, археологи виявили підношення, які традиційно дарували після битв. Серед них були глиняні фігурки солдатів.

+ 0 -
  • 0
  • 197

Добавить комментарий