Науковці Державного університету інтелектуальних технологій і зв’язку створили власний "плащ-невидимку"

У українських військових буде власний «плащ-невидимка». Його створили науковці Державного університету інтелектуальних технологій і зв’язку. Доктор технічних наук за спеціальністю "озброєння та військова техніка" Костянтин Боряк — один із розробників. Суперздатність цього маскувального плаща полягає у тому, що його не може побачити жоден тепловізор. 

«Це додатковий засіб маскування військовослужбовців на місцевості, де є дерева, кущі, природна рослинність, тобто є пейзаж, який має природну структуру. І наш засіб — це саме маскування військовослужбовців, у тому числі від засобів спостереження (тепловізорів). Ці плащі розчиняють візуальний образ військовослужбовця серед цієї місцевості і його не можна розпізнати. Але, якщо ви візьмете того ж самого військовослужбовця, одягнете в наш плащ і поставите біля якоїсь білої стінки чи іншого однорідного кольору і направите на нього засіб спостереження, то ви побачите просто пляму. Тобто образу людини не буде видно, буде просто пляма на іншому фоні, буде лише видно, що щось є, що об’єкт існує на тому місці», — розповідає Костянтин Боряк.


Людина у маскувальному плащі

Плащ блокує випромінювання тепла та робить бійців непомітними для ворога. Також цей винахід не горить, захищає від високих температур та не боїться дощу.

«У нас було завдання створити недорогий плащ. А також такий, щоб він, коли забруднився, то попрати його чи відмити не було проблемою. Також у нас була ідея виправити помилки попередніх розробників, а саме те, що деякі подібні плащі не могли тривалий час зберігати маскувальні властивості, і образ людини ставав видимим», — додає Костянтин Боряк.

Плащ успішно пройшов випробування в польових умовах бійцями з різних підрозділів. Перші зразки цієї розробки з’явилися не зараз, а ще в період АТО«Це вже восьма конструкція моделі. Перший зразок ми випробували у 2015 році, тобто це не сьогоднішня розробка. Вона повільно, але просувалася, вдосконалювалася і набула тієї якості, яка потрібна. Ми зробили так, що ми використовуємо тут природне явище на нашу користь», — наголошує Костянтин Боряк, розробник маскувальної плащ-накидки.


Маскувальний плащ

На цю розробку науковці вже отримали патент. Собівартість одного дослідного зразка плаща становить близько 400 євро, що значно дешевше західних аналогів. Костянтин Боряк додає: схожий продукт натівського зразка вартує понад 2000 євро. Декілька таких українських «плащів-невидимок» вже передали військовим. Втім, щоб запустити масове виробництво, команді потрібні замовлення. Запитів волонтерів на поодинокі штучні зразки недостатньо, адже пошиття одного плащу в 4-5 разів складніше, ніж відшивання звичайного одягу, тож для підрядників це нерентабельно. У травні проєкт подався до державного milltech-акселератора Brave1 і пройшов відбір. Розробники сподіваються, що цього разу його вдасться конвертувати в результат.

+ 0 -
  • 0
  • 150

Добавить комментарий