На Одещині зростає захворюваність на менінгіт, є летальні випадки

Жителів Одеської області попередили про зростання захворюваності на менінгококову інфекцію. Медики фіксують і зріст рівня летальності, що свідчить про пізнє звернення хворих по медичну допомогу. Про це повідомили в Одеському обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

У Центрі зазначили, що протягом минулого року зареєстровано 13 випадків, з них троє дітей до 17 років. Переважна більшість випадків зареєстрована в Одеському районі - 10 та Білгород-Дністровському - три.

Особливу тривогу медиків викликає реєстрація групових захворювань, зокрема у Татарбунарській територіальній громаді Білгород-Дністровського району, де зареєстровано сімейний осередок з трьома випадками захворювання.

Також фахівці відмітили й зріст рівня летальності, що свідчить про пізнє звернення хворих по медичну допомогу. Зокрема, у 2023 році зареєстровано п'ять летальних випадків і всі хворі звернулись по медичну допомогу невчасно.

"У поточному році вже зареєстровано три випадки менінгококової інфекції, з них два летальних. Випадки реєструються в Одеському та в Білгород-Дністровському районах", - розповіли у Центрі.

Менінгококова інфекція — антропонозне інфекційне захворювання, що перебігає у формі назофарингіту, менінгіту або сепсису. Характеризується поширенням носійства збудника і є одним з серйозних і небезпечних респіраторних захворювань з широким, блискавичним діапазоном клінічних проявів, високою контагіозністю та летальністю.

Вона небезпечна тим, що менінгокок, як бактерія, викликає захворювання – менінгококцемію, тобто сепсис, викликаний цим збудником. Він вражає нервову систему і є причиною менінгоенцефаліту (запалення мозку).

Симптоми енцефаліту: підвищення температури, гарячка, лихоманка, головний біль, блювота, слабкість, кома. Усі ці симптоми потребують консультації лікаря інфекціоніста і лабораторного дослідження на менінгококову інфекцію.

Під час цієї хвороби лихоманка виникає, бо менінгокок виробляє ендотоксин, через який підвищується температура і він швидко розповсюджується в кровотоці та проходить по судинах. Температура тіла може досягати 39-40 градусів.

+ 0 -
  • 0
  • 161

Добавить комментарий