Професор Олена Чукурна: Ми пропонуємо студентам нові можливості навчання

Декан факультету бізнесу та соціальних комунікацій Державного університету інтелектуальних технологій і зв'язку (ДУІТЗ), д.е.н., професор Олена Чукурна розповіла про діяльність факультету та нововведення.

Зараз на факультеті працює 4 кафедри: економіки та цифрового бізнесу; маркетингу, менеджменту, публічного управління та адміністрування; психології, педагогіки та лінгводидактики: журналістики, політології та соціальних комунікацій. Кафедри факультету мають широкі творчі зв’язки з підприємствами, організаціями, закладами освіти та науковими установами. Активно ведуть міжнародну діяльність, укладаючи договори про співпрацю з науковими закладами за кордоном, проходячи стажування у провідних європейських ЗВО, публікуючи результати наукових досліджень у закордонних виданнях.
Факультет характеризується високим рівнем науково-педагогічної кваліфікації співробітників, адже біля 90% викладачів мають наукові ступені та вчені звання. На факультеті плідно працюють: 12 професорів, 11 докторів наук, 26 доцентів, 33 кандидати наук. "Факультет Бізнесу та соціальних комунікацій Державного Університету Інтелектуальних технологій та зв’язку здійснює підготовку здобувачів вищої освіти, бакалаврів та магістрів за освітніми програмами: 051 «економіка», 054 «соціологія», 053 «психологія», 073 «менеджмент», 075 «маркетинг», 061 «журналістика», 281 «публічне управління та адміністрування». За освітньою програмою 051 «економіка» на факультеті діє аспірантура. В 2023 році було започатковано третій рівень вищої освіти (доктор філософії) за освітньою програмою 073 «менеджмент».
Наказом МОН України в поточному навчальному році була затверджена Спеціалізована вчена рада з підготовки докторів та кандидатів економічних наук Д 41.113.02 (наказ МОН від 10.10.2022 р. № 894.) за спеціальностями 08.00.03 «економіка та управління національним господарством» та 08.00.04 «економіка та управління підприємствами (за видами економічної діяльності). Також, цьогоріч біли започатковані дві освітні програми початкового рівня вищої освіти (нульовий цикл) — молодший бакалавр маркетингу, спеціалізація «маркетинг в IT» та молодший бакалавр менеджменту. Працюємо над відкриттям спеціалізації менеджменту в IT-сфері, згідно до специфіки університету», – відзначила Олена Павлівна.
Зараз відбувається реорганізація кафедри журналістики, політології та соціальних комунікацій. Будуть запроваджені нові спеціальності – 291 «міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії», 293 «міжнародне право», спеціалізація «міжнародне право в ІТ». Знову ж таки працюємо в напрямку спеціалізації на IT-сфері.
Як підкреслила Олена Чукурна, викладачі кафедри психології, педагогіки та лінгводидактики не тільки забезпечують навчальний процес з підготовки фахівців даних спеціальностей, але й активно працюють як психологи. З 2022 року на кафедрі започатковано підготовку здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) рівня вищої освіти за освітньою програмою 053 «психологія». Кафедра акцентує значну увагу на зв’язках зі стейкхолдерами та практичній підготовки студентів. Має місце тісна взаємодія з психологічними центрами міста, фундаціями та громадськими організаціями, які працюють в сфері психології.
В університеті створено Центр психологічної допомоги та соціальної адаптації, який діє в рамках гранту від ЮНІСЕФ. Спеціалісти центру мають можливість розвивати свої компетенції та методи роботи з надання психологічної допомоги внутрішньо переміщеним особам, у тому числі дітям та сім’ям із дітьми, які постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів.
За словами Олени Павлівни, цей навчальний рік став роком випробувань для факультету, адже прийшлось оперативно вирішувати питання щодо налагодження освітнього процесу, штатного комплектування, підтримки студентів, деякі з них зараз перебувають на тимчасово загарбаної території, але знайшли в собі сили та мужність продовжувати навчання.
«Цьогоріч відбулися серйозні зміни у науково-педагогічному складі факультету. Низка викладачів виїхала з країни, або пішли працювати до інших вишів. Але, нам вдалося запросити нових викладачів. І, як результат, ми суттєво посилили наші кафедри. Тому ми сподіватимемося, що підготуємо своїх перших кандидатів та докторів наук», – розповіла декан.
Перше півріччя воєнного навчального року факультет пройшов з досить добрими результатами у науковій сфері. Викладачі факультету активно публікували свої праці в наукових виданнях. Загалом за 2022 рік в виданнях Scopus и Web of Science вийшло 22 публікації. Багато викладачів прийшли міжнародні стажування. Активно ведеться робота з розширення географії взаємовідносин нашого вишу з іншими учбовими закладами.
«Тільки у першому семестрі було укладено договір про співпрацю з Сілезькою Академією (м. Катовіце, Польща). Вже навіть були співорганізаторами міжнародних конференцій у Польщі. Я є редакторкою наукового журналу Zeszyty_naukowe, який видається Сілезькою Академією та членом їх наукової ради. Наші викладачі активно публікуються в польських виданнях та беруть участь в онлайн лекціях та презентаціях. На наступний рік вже запланована низка цікавих спільних заходів. Також уклали договір із Академією прикладних наук в Ополе (Польща). Плідна робота ведеться з Карагандинським державним університетом імені Е. Букєтова (Казахстан). Згідно договору з цим вишем була запроваджена академічна мобільність – наші студенти проходили там навчання за обраними дисциплінами, успішно здали іспити. А студенти з Казахстану прослухали низку дисциплін, які викладаються у нашому виші. Всім учасникам отриманий досвід став у нагоді, дозволив отримати сучасні компетенції. Крім того, ми були також учасниками конференції в Казахстані, студенти розробляли спільні проекти, також наші здобувачі вищої освіти отримали диплом лауреата І ступеня на міжнародному конкурсі стартапів, який проходив на базі Карагандинського державного університету імені Е. Букєтова. Слід зазначити, що наші студенти активно приймають участь у різних конкурсах та олімпіадах, що є ще одним підтвердженням високого рівня професіоналізму викладачів, які займаються підготовкою здобувачів вищої освіти. Ще одна цікава співпраця проводиться відповідно договору з Вищою школою бізнесу National – Louis University (Новий Соч). Тут мова йде також про подвійні дипломи магістра за освітніми програмами 051 «економіка» та 073 «менеджмент» другого (магістерського) рівня вищої освіти. Така форма навчання дозволяє нашим студентам швидше інтегруватися до економіки Європейського Союзу та здійснювати підготовку здобувачів вищої освіти відповідно вимог Євросоюзу», – розповіла Олена Чукурна.
Слід зазначити, що відповідно до вимог Національного агентства забезпечення якості освіти, програма має бути максимально прив’язана до практики, тому на факультеті активно проводиться робота зі стейкхолдерами, обговорюються освітні програми, вносяться корективи відповідно до вимог роботодавців, наукової та академічної спільноти. Все це робить наших випускників бажаними фахівцями в різних компаніях та організаціях. Створюються умови для проходження практики на сучасних підприємствах ІТ-сектору економіки, лідерах інформаційно-комунікативної сфери.

+ 0 -
  • 0
  • 1 034

Добавить комментарий