В Державному університеті інтелектуальних технологій і зв'язку відзначили День працівників радіо, телебачення та зв’язку України

Сьогоднішній день є святковим для співробітників, студентів і чисельних випускників Державного університету інтелектуальних технологій і зв’язку (раніше ОНАЗ ім. О.С.Попова). Адже дуже багато проривних відкриттів у сфері радіо, телебачення та зв’язку було зроблено або у стінах відомого одеського ЗВО, або ж випускниками спочатку курсів, потім факультету, згодом інституту й академії, а тепер університету.
"Державний університет інтелектуальних технологій і зв‘язку проводить дослідження, які не тільки відповідають перспективним напрямам вітчизняної науки, але й спрямовані на якнайшвидшу перемогу України у війні. Наші вчені та студенти розробляють необхідне обладнання і програмне забезпечення для ЗСУ, кіберполіції, СБУ. Також працюють над проєктуванням високошвидкісних мереж зв’язку GPON, втілюють проєкти з розгортання найсучасніших систем радіозв’язку для координації роботи швидких і збереження життів громадян, дата-центрів з управління підрозділами МВС, ДСНС та медицини катастроф, найсучасніші рішення для управління та збереження БПЛА в умовах військових операцій. Ще кілька років тому, наприклад, про плащі-невидимки говорили вже не як про казковий атрибут, а як про проєкт майбутнього. А сьогодні наші вчені налагодили їхнє серійне виробництво й реалізацію через проривний проєкт Мінцифри BRAVE-1.
Також ми займаємося розробкою моделей тарифоутворення на послуги електронних комунікацій, розробкою економічних моделей ефективного управління власністю місцевих громад та ОСББ. Сьогодні стратегією ДУІТЗ є максимізація зусиль для розвитку інноваційних проєктів, реалізації сучасних прикладних наукових досліджень для відбудови країни. Як нащадок славетної Академії зв’язку, Університет впевнено нарощує свій потенціал та наближає нашу перемогу», – зазначив ректор університету Олександр Назаренко.

 

Сьогодні в університеті на честь Дня працівників радіо, зв’язку та телебачення України відбулася тематична екскурсія до музею зв’язку ДУІТЗ, а також була організована книжкова виставка про історію розвитку зв’язку. Захід провели для студентів Фахового коледжу зв’язку та інформатизації й співробітників, викладачів і студентів університету.

 

Під час екскурсії всі присутні дізнались про основні етапи розвитку електрозв’язку та ознайомилися з великою колекцією експонатів музею, також студенти поставили свої запитання з історії розвитку університету.

 

Наприкінці екскурсії керівник навчально-наукового центру виховної роботи Надія Сафонова та завідувачка бібліотеки університету Олена Грищенко провели тематичну вікторину й нагородили переможців призами – портативними радіоприймачами.

Нагадаємо, університет утворений 9 листопада 2020 року відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України № 1042-р від 19.08.2020 шляхом реорганізації Одеської національної академії зв’язку імені О.С. Попова (ОНАЗ ім. О.С. Попова) і ВНЗ «Одеська державна академія технічного регулювання та якості» (ОДАТРЯ).

 

«Наш університет одночасно і молодий ЗВО України, і один з найславетніших закладів вищої освіти. У 1900 році в Одесі були відкриті Вищі курси телеграфних механіків. У 1923 році на їх базі почав діяти Одеський вищий електротехнікум сильних струмів (ОВЕ). Потім електротехнікум став електротехнічним факультетом Одеського політехнічного інституту. Згодом був створений самостійний Одеський електротехнічний інститут інженерів зв’язку, який пізніше отримав статус Академії. Головний корпус нашого університету було побудовано силами викладачів та студентів у повоєнні роки. А за кілька кварталів від будівлі на Кузнечній,1, у 1945 році було створено Одеський технікум вимірювань. У різні роки він мав статус училища, потім коледжу. В 2007 році на базі коледжу створено Одеський державний інститут вимірювальної техніки, який у 2011 році реорганізовано у ВНЗ «Одеська державна академія технічного регулювання та якості». Три роки тому Одеська національна академія зв’язку і Одеська державна академія технічного регулювання та якості були об’єднані в єдиний Державний університет інтелектуальних технологій і зв’язку. Вважаю, що нам вдалося поєднати славні традиції, надбання, історію й нові тенденції наукового та освітнього процесу. Три роки плідної роботи – це подальша реорганізація ЗВО, поява нових спеціальностей, захист наукових і кваліфікаційних робіт, наукові проєкти. Наші викладачі та студенти активно працюють не тільки на ниві освіти та науки, але й на захисті Вітчизни від ворога. Кілька днів тому делегація нашого університету презентувала Віцепрем’єр-міністру з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій — Міністру цифрової трансформації України Михайлові Федорову пакет інноваційних проєктів ДУІТЗ – INNOVATION doIT’s. Під час зустрічі було погоджено подальші кроки спільного плану дій з впровадження проєктів і проведення дослідних випробувань», – зазначив ректор університету Олександр Назаренко.

+ 0 -
  • 0
  • 2 444

Добавить комментарий