В Одесі проходить конференція з міжнародною участю «Ожиріння: міждисциплінарний менеджмент»

Метою конференції є визнання ожиріння як хвороби і об’єднання висококваліфікованих фахівців України та європейських країн у глобальному діалозі щодо боротьби з ожирінням, діабетом ІІ типу та корекції метаболічних порушень, пов’язаних з цими станами.

Організатором конференції є Одеський національний медичний університет спільно із Асоціацією сімейної медицини Одеського регіону.

Лікарі різних спеціальностей отримають нові знання та інноваційні підходи до лікування ожиріння з позиції міждисциплінарного погляду.

На заході представлено світовий досвід та результати досліджень іноземних і українських вчених, що базується на доказовій медицині.

Як зазначила завідуюча кафедри сімейної медицини та поліклінічної терапії Одеського національного медичного університету професор Валентина Величко, кількість людей із надлишковою вагою збільшується щороку. Цьому сприяють малорухливий спосіб життя та неправильний раціон. Сьогодні вже ми говоримо про пандемію ожиріння.

Ожиріння – це хронічне рецидивуюче захворювання, що характеризується надлишковим накопиченням жирової тканини в організмі. Воно обумовлене порушенням обміну речовин. В основі ожиріння лежить позитивний енергетичний баланс, тобто надходження енергії з калоріями їжі перевищує енерговитрати.

ВООЗ у 1997 році на підставі зіставлення досліджень і вивчення відповідних критеріїв розробила класифікацію, в якій, відповідно, були позначені ступені ожиріння. Така класифікація ґрунтується на виділенні конкретного показника – індексу маси тіла (ІМТ). Цей показник розраховується для осіб віком 18-65 років відповідно до формули розподілу ваги (у кілограмах) на піднесений до квадрату показник зросту (у метрах).

 

"Симптоми ожиріння супроводжуються серйозними порушеннями функцій всього організму, зокрема, дихальної, серцево-судинної і травної систем. З’являються скарги на болі в хребті, нерідко симптоми вказують на розвиток артрозу колінних і гомілковостопних суглобів.

Часто ожиріння супроводжують порушення менструального циклу, що може досягати стану аменореї (тобто повної відсутності менструацій).

Ожиріння підвищує ризик розвитку у пацієнтів ряду серйозних захворювань, таких, як атеросклероз і гіпертонія, ішемічна хвороба серця (ІХС), інсульт, інфаркт міокарда. Крім того, ожиріння часто є супутником цукрового діабету. До захворювань, що можуть розвинутися на тлі ожиріння, можна також додати захворювання печінки і нирок. Більш того, розглянуті в якості супутніх ожирінню проблем захворювання при ожирінні можуть стати причиною інвалідності, визначаючи до того ж і достатньо високий відсоток летальності по кожному з варіантів. Гіпертонічна хвороба у пацієнтів з ожирінням відзначається в середньому в три рази частіше, ніж у осіб з вагою в межах норми, в той час як ішемічна хвороба серця і стенокардія, знову ж таки, у пацієнтів з ожирінням, виявляється у 3-4 рази частіше, ніж в осіб із вагою в межах норми", - зазначила Валентина Величко.

Під час конференції розглядаються такі важливі теми:
- Ожиріння та діабет
- Ожиріння та надлишкова маса тіла у практиці лікаря акушера-гінеколога
- Серцево-судинні аспекти пацієнтів, які живуть із надлишковою масою тіла або ожирінням
- Гендерні аспекти ведення пацієнтів, які живуть із надлишковою масою тіла або ожирінням
- Ожиріння і надлишкова маса тіла у педіатричній практиці
- Патогенетичні механізми розвитку ожиріння як медико-психологічної проблеми або психічного розладу (схильність чи звичка, причина чи наслідок). Коморбідність та вікові особливості
- Мультидисциплінарний підхід до ведення пацієнтів, які живуть з ожиріння або надлишковою масою тіла.

+ 0 -
  • 0
  • 384

Добавить комментарий