Чому з'являється сивина і як її позбутися

Головна причина, чому у людини сивіє волосся – у неї перестає вироблятися меланін. Цей процес може бути поступовим, а може досить різким. Причин може бути безліч, починаючи від генетичної схильності до нестачі конкретних вітамінів та мінералів.

Певний спосіб життя може прискорити процес старіння волосся. Основні причини випадання волосся ми розглянемо далі.

ЧОМУ З'ЯВЛЯЄТЬСЯ СИВИНА
На нашому тілі є волосяні фолікули, які містять пігментні клітини відомі як меланін. Ці клітини надають колір волоссю. Однак з часом волосяні фолікули можуть втрачати пігмент, через що і з'являється сиве волосся.

Сивина сильніше помітна у людей із темнішим кольором волосся. І хоча сиве волосся говорить про старості волосся, срібні пасма можуть з'явитися у будь-якому віці. Розглянемо основні причини появи сивини.

1. ДЕФІЦИТ МЕЛАНІНУ
Меланін відповідає за колір шкіри та волосся і присутній на шкірі різною мірою. Його вироблення залежить від повноцінного харчування та отримання білка у потрібній кількості. Зазвичай саме дефіцит цього пігменту стає причиною сивіння волосся.

2. ГЕНЕТИКА
Медики відзначають, що найчастіше сиве волосся з'являється через генетичну схильність. Тож якщо ваші батьки рано посивіли – у нас для вас погані новини. Однак, це не завжди лише гени та вік. І ви з цим нічого не зробите. Хіба що їх можна пофарбувати.

Запобігти ранній появі сивини можна, дотримуючись здорового способу життя, включаючи в свій раціон продукти, що покращують засвоєння вітаміну D і В12, а також вироблення меланіну.

3. АУТОІМУННІ ЗАХВОРЮВАННЯ
Іноді при певних захворюваннях таких, як квашіоркор, целіакія або гніздне облисіння може статися побіління волосся. У перших двох випадках втрата білка впливає на меланоцити – пігментні клітини, які відповідають за колір волосся.

Захворювання на квашіоркор найбільш поширене в країнах, де люди страждають від дефіциту харчування, зокрема білка, який впливає на меланоцити. Целіакія зокрема пов'язана з непереносимістю глютена.

Сиве волосся також з'являється при осередковому випаданні волосся – гніздової алопеції, коли волосся випадає у певних місцях на голові, обличчі або інших частинах тіла. Коли волосся знову відростає, воно виглядає сивим через дефіцит меланіну.

4. ДЕФІЦИТ ВІТАМІНУ D ТА В12
Вітамін D ще називають "сонячним вітаміном", який виробляється у відповідь на сонячне світло. Вважається, що близько 1 мільярда людей у ??світі страждають від дефіциту вітаміну D.

Якщо у вас тривалий час спостерігається нестача вітаміну D, підвищується ризик раннього посивіння.

Вітамін В12 виконує багато функцій в організмі. Наприклад, він бере участь у синтезі ДНК та дозріванні червоних кров'яних клітин. Крім того, достатня кількість вітаміну В12 життєво потрібна для протікання здорової вагітності.

5. КУРІННЯ
Куріння не тільки шкодить вашому здоров'ю, а й негативно впливає на процес старіння. Також воно підвищує шанси обзавестися сивим волоссям.

Через те, що куріння звужує кровоносні судини, може зменшитися приплив крові до волосяних фолікулів та викликати випадання волосся. Крім того, токсини в сигаретах можуть пошкоджувати певні органи вашого тіла, включаючи волосяні фолікули, викликаючи ранню появу сивого волосся.

6. РОЗЛАДИ ЩИТОВИДНОЇ ЗАЛОЗИ
Щитовидна залоза є ендокринною залозою в області шиї, що складається з двох часток, з'єднаних перешийком. Вона контролює багато функцій організму, у тому числі обмін речовин.

Недостатня чи надмірна активність щитовидки може призвести до того, що організм виробляє значно менше меланіну.

7. НЕЗДОРОВА ЇЖА
Надмірне вживання шоколаду, солодких газованих напоїв, цукерок, смаженої їжі, гамбургерів, картоплі фрі та багатьох інших шкідливих продуктів викликає ряд розладів, які пригнічують здатність організму виробляти меланін.

8. РАСОВА ПРИНАЛЕЖНІСТЬ
Цей пункт теж відіграє роль у першій появі сивини. Наприклад, афроамериканці, в середньому, починають сивіти у віці близько 40 років, тоді як люди європеоїдної раси починають помічати перші сиві волоски близько 35 років.

9. ЗАХВОРЮВАННЯ
Деякі види захворювань можуть спричинити втрату пігментації волосся. До таких захворювань відносяться:

вітіліго - порушення пігментації, що викликає втрату кольору шкіри на окремих ділянках;
нейрофіброматоз – група із трьох станів, при яких пухлини ростуть у нервовій системі;
туберозний склероз – генетичне захворювання, у якому виникають доброякісні пухлини у багатьох органів;
синдром Ваарденбурга - генетичне захворювання, що зачіпає волосся, шкіру та пігментацію очей.
10. ЖОРСТКІ ШАМПУНІ
Агресивні хімічні речовини в кондиціонерах та шампунях негативно впливають на вироблення пігменту, а також можуть призвести до випадання волосся. Хімічні фарби для волосся та інші агресивні продукти також можуть сприяти передчасному старінню волосся.

Наприклад, перекис водню, що міститься у багатьох фарбах для волосся, є однією з таких шкідливих хімічних речовин. Надмірне використання продуктів, які освітлюють волосся, теж зрештою може змусити його посивіти.

11. ХРОНІЧНИЙ СТРЕС
Іноді всі ми стикаємося зі стресом. Але хронічний стрес призводить до таких наслідків:

підвищений артеріальний тиск;
зміна апетиту;
занепокоєння;
ожиріння;
проблеми зі сном.
Стрес також може вплинути на ваше волосся. Зменшити кількість стресу можна так:

Медитації – у розслабленому стані протягом 20 хвилин на день.
Фізична активність – будь-який тип фізичної активності підвищує рівень серотоніну у мозку та бореться з рівнем гормону стресу кортизолу.
Уникайте надлишку кофеїну, нікотину, алкоголю, переїдання, нездорової їжі.
Будьте вдячні – розвиваючи у собі ставлення подяки, ви вчитеся думати позитивно.

+ 0 -
  • 0
  • 238

Добавить комментарий