Вчені створили скло для смартфонів, яке вбиває майже 100% бактерій на своїй поверхні

Диво-скло, створене вченими з Каталонського інституту досліджень ICREA, Інституту фотонних наук ICFO та компанії Corning, має неймовірну властивість – знищувати бактерії золотистого стафілококу всього за дві години.

Смартфони стали не тільки невід'ємною частиною нашого життя, але й одними з найбрудніших предметів, які містять у собі багато бактерій, включаючи кишкову паличку, стафілокок та інші шкідливі мікроорганізми. Зазвичай користувачі забувають або не приділяють достатньо уваги дезинфекції екранів своїх пристроїв.

Вчені вирішили цю проблему, створивши інноваційне покриття для скла мобільних телефонів, яке самостійно усуває бактерії на поверхні. Воно має назву «прозора наноструктурована мідна поверхня».

Мідь відома своїми протимікробними властивостями, але досі використання її в покритті сенсорних екранів було неможливим через її провідність і непрозорість. Проте науковцям вдалося зробити мідь прозорою і зберегти її протимікробні властивості.

Шляхом нанесення тонкої мідної плівки на скло та обробки гідрофобними та олеофобними речовинами вдалося створити покриття, яке відштовхує бруд і знищує бактерії. Це скло демонструє вражаючу ефективність, знищуючи 99,9% бактерій золотистого стафілококу протягом двох годин.

Це технологічне рішення ще не увійшло у масове виробництво, але вчені працюють над тим, щоб це сталося якнайшвидше.

+ 0 -
  • 0
  • 335

Добавить комментарий